Diensthoofd dienst leven Bernadette Cappoen,  webmaster  Marleen Neyrinck,  Cathérine Lamaire van dienst Communicatie  en schepen Dimitry Soenen.
Christophe Maertens Diensthoofd dienst leven Bernadette Cappoen, webmaster Marleen Neyrinck, Cathérine Lamaire van dienst Communicatie en schepen Dimitry Soenen.

Statistieken vinden over Ieper was nog nooit zo makkelijk dankzij online tool ‘Ieper in Cijfers’

De stad Ieper lanceert een nieuwe online checklist die de belangrijkste kerncijfers van Ieper op een overzichtelijke manier presenteert. “Daarmee willen we onze transparantie verhogen.” 

“De vraag naar cijfers over verschillende thema’s binnen lokale besturen wordt de laatste jaren groter”, zegt Cathérine Lamaire van de dienst communicatie. “Studenten bijvoorbeeld kloppen geregeld bij ons aan met de vraag om cijfermateriaal, maar ook inwoners, ondernemers en beleidsmedewerkers. Uit de deelgemeenten komen eveneens aanvragen. Mensen die folders ronddragen voor een bepaalde gemeente willen bijvoorbeeld weten hoeveel inwoners er zijn. Op die manier weten ze hoeveel exemplaren van hun folder ze moeten drukken. Tot nu moesten we alles zelf opzoeken en in een Exel-bestand gieten. Met ‘Ieper in Cijfers’ kan het allemaal veel sneller en efficiënter.”

De tool ‘Ieper in Cijfers’, die nu te vinden is op de website van de stad, heeft kant-en-klare dashboards. “En met de checklist kunnen gebruikers ook zelf tabellen en grafieken samenstellen”, aldus schepen Dimitry Soenen (N)VA). “Met één druk op de knop kan het resultaat worden vergeleken met gemeenten van dezelfde grootte of van dezelfde provincie.”

Zo zoek je op

Bezoekers van de statistische webtool op de Ieperse website krijgen eerst een dashboard voorgeschoteld. Thematische iconen wijzen de weg naar de verschillende keuzeonderwerpen zoals bijvoorbeeld demografie (aantal inwoners, nationaliteiten, leeftijd, aantal geboortes en overlijdens ...), wonen (gemiddelde prijs woningen, bouwjaren, soorten woningen ...), onderwijs of economie. Elk thema geeft toegang tot een overzicht van kerncijfers en de voornaamste kengetallen. Analyses maakt de gebruiker via de keuzebalk.

De site is een samenwerking tussen Team Stedenbeleid van het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur, Provincies in Cijfers, de Vlaamse Centrumsteden en de stad Ieper. “Dankzij deze samenwerking kan je hier op één centrale plaats een schat aan informatie vanuit verschillende bronnen eenvoudig visualiseren”, aldus nog de schepen.

De stad Ieper is de eerste middelgrote stad in West-Vlaanderen die op deze manier data openbaar maakt. De 13 centrumsteden - Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout - gingen de Kattenstad voor.

“De versie van Stad Ieper is een kant- en klare monitor”, zegt schepen Soenen. “De cijfers komen rechtstreeks van de statistische diensten van de verschillende overheden. Het is een extra service die we aan de bezoekers van onze website willen aanbieden. Zodoende beschikt de gemeente op zeer korte termijn over een digitale omgevingsanalyse die relatief weinig tijd en geld kost, zonder input van de gemeente wordt geactualiseerd en aansluit bij de look-and-feel van de website van de gemeente. Een eerste stap richting ‘smart city’.”

De link naar het dashboard: https://ieper.incijfers.be/dashboard

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer