2 Kenneth Samaille.
BELGA Kenneth Samaille.

Stiefvader (31) getuigt bij eerste verhoor op assisenproces over doodslag op kleine Elly (2,5): “Het was de eerste keer dat ik mijn geduld verloor. Ik had nooit verwacht dat de gevolgen van die slag zo erg zouden zijn”

Op de eerste dag van het assisenproces over de doodslag op zijn stiefdochtertje Elly (2,5 jaar) heeft stiefvader en verdachte Kenneth Samaille (31) uit Menen verklaard dat hij haar dood echt niet heeft gewild. Volgens hem gaf hij haar in een fractie van een seconde een vuistslag in de buik toen hij op haar aan het passen was en het meisje alles wat hij haar aangaf terug naar zijn hoofd slingerde. Hij ontkende evenwel dat hij de bedoeling had haar te doden.

 In het ziekenhuis, toen de dokters nog naar de oorzaak van haar letsels aan het zoeken waren, durfde hij niet te zeggen wat er was gebeurd, zo verklaarde hij. Hij ontkende dat hij haar in de maanden voor haar dood al regelmatig klappen had gegeven.

Het was de eerste keer dat ik mijn geduld verloor. Ik had in de weken voor de feiten wel al aangegeven dat de zorg voor de twee kindjes mij steeds zwaarder viel. Ik ben beschaamd over wat er is gebeurd

Kenneth Samaille

Op 20 november 2017 werd Elly in de woning in Menen plots onwel terwijl de beklaagde op haar en haar jongere broertje paste. Zijn partner, de moeder van de kindjes, was op dat ogenblik gaan werken. Hij alarmeerde zijn stiefvader, die op zijn beurt de hulpdiensten verwittigde. Er was een reanimatie nodig om kleine Elly na een hartstilstand opnieuw bij te brengen. Na onderzoeken in het ziekenhuis bleek het meisje een zwaar inwendig buiktrauma – afgescheurde pancreas en heupslagader – te hebben opgelopen. Langer dan twee dagen leefde Elly niet meer.

Nog met de blokjes gespeeld

Volgens de artsen kon het buiktrauma alleen maar veroorzaakt zijn door extern geweld kort voor het optreden van de symptomen. Aangezien de stiefvader de enige was die bij de kinderen was op dat ogenblik, was hij meteen verdachte nummer één. Uit zijn strafverleden bleken bovendien al veroordelingen voor (partner-)geweld en drugs. “Niets mee te maken, ik zweer het op het hoofd van mijn mémé”, verklaarde hij aanvankelijk. Ook aan het toegesnelde MUG-team verklaarde hij niet te weten wat er was gebeurd. “Misschien over de hond gevallen?”, luidde het. Zonder dat artsen dit al hadden opgemerkt, gaf Samaille wel aan dat hij een rare plek op de buik had opgemerkt. “Door de echte oorzaak niet meteen te vertellen, is hij volgens mij twee maal schuldig”, getuigde spoedarts van AZ Delta in Menen Frank Schockaert. “Hij hield op die manier cruciale informatie achter die had kunnen helpen om Elly sneller te behandelen.”

2 De foto op het bidprentje van Elly (2).
Jeffrey Dujardin De foto op het bidprentje van Elly (2).

Bekentenis

Op 6 februari 2018 volgde uiteindelijk een bekentenis. “Ik had niet verwacht dat mijn vuistslag zo’n zware gevolgen zou hebben”, vertelde hij. “Het was de eerste keer dat ik mijn geduld verloor. Ik had in de weken voor de feiten wel al aangegeven dat de zorg voor de twee kindjes mij steeds zwaarder viel. Ik ben beschaamd over wat er is gebeurd. Na de slag heb ik Elly wel onmiddellijk getroost. Daarna speelde ze opnieuw met de blokken. Zeker een half uur later zag ik dat ze in een onnatuurlijke houding met haar buik op de grond lag. Ik zag meteen dat het ernstig was en startte een mond-op-mond beademing.”

Behalve jointjes ook nog speed, xtc en cocaïne, “maar niemand wist dat”

Voor het eerst bekende Kenneth Samaille nog terloops dat hij tot op de dag van de feiten niet alleen jointjes rookte, maar ook wekelijks nog xtc, speed en cocaïne gebruikte. “Maar niemand wist dat”, aldus de man. Zijn drugsgebruik startte al op zijn dertiende.

16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Vera Bres

    zet hem maar 30 jaar vast , dan zal hij ook misschien van de drugs afzijn .

  • Marc De Vos

    Drugsgebruik op 13 jaar. Goeie ouders zeg..

Lees meer