Tweede geval van tuberculose in opvanghuis
in Kortrijk

Nadat eind april besmettelijke longtuberculose werd vastgesteld bij een bewoner van een CAW-opvang in de Aalbeeksesteenweg in Kortrijk, duikt er nu in diezelfde opvang een tweede geval van tuberculose op. Dat bevestigt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Longtuberculose is besmettelijk omdat er bacteriën in het opgehoeste slijm zitten. Als bij het hoesten de mond niet is afgedekt, verspreiden zich kleine vochtdruppeltjes in de lucht. Die anderen kunnen inademen. “Alle dertig bewoners en werknemers van de opvang in de Aalbeeksesteenweg 7 (nabij supermarkt Colruyt, red.) werden daarom nu ook op tuberculose getest”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. “Ze kregen een tuberculinetest, waarbij vloeistof onder de huid werd ingespoten. Bij één iemand vertoonde de huid een reactie. Dat betekent dat hij of zij de bewuste bacterie in zich heeft.”

De persoon is doorgestuurd naar een huisarts. Die een longfoto zal nemen.

Joris Moonens, agentschap Zorg en Gezondheid

Weerstand

“Maar dat betekent niét automatisch dat die persoon besmet is geraakt door contact met de patiënt met longtuberculose”, gaat Joris Moonens verder. “Het kan ook zijn dat die persoon al vroeger met tuberculose in contact kwam. Want bij de meeste mensen is de natuurlijke weerstand sterk genoeg om niet ziek te worden. De persoon in kwestie, ik geef geen details of het over een bewoner of een personeelslid gaat, is doorgestuurd naar een huisarts. Die zal een longfoto nemen om na te gaan of de ziekte zich ontwikkelt.”

In behandeling

Daar is de kous niet mee af. “De dertig bewoners en werknemers krijgen binnen twee maanden nog een tweede turberculinetest. Als die tweede test toch weer nieuwe besmettingen oplevert, weten we dat het wél van de patiënt met longtuberculose komt. Maar die kans is klein. In de meeste gevallen komt er verder niets uit voort. Over de toestand van de patiënt met longtuberculose zeg ik niets. Hij of zij is in behandeling”, aldus Joris Moonens.

Levensbedreigend

Tuberculose (tbc of tb) is een infectieziekte veroorzaakt door de bacil van Koch, genoemd naar de Duitse bacterioloog die ze in 1882 ontdekte. De symptomen gaan van vermoeidheid, lusteloosheid, verlies van eetlust en vermageren tot lichte koorts en in een latere fase ook nachtelijk zweten. Bij aantasting van de longen ontstaat een aanslepende hoest met pijn bij het ademen en het ophoesten van bloederig slijm. Bij mensen met een sterk verminderde weerstand kan de bacterie ook in de bloedbaan belanden en het lichaam aantasten. Dat is levensbedreigend.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Nono Buus

    En Kortrijk ‘Kortrijk’ zijnde houden ze alles weer behoorlijk stil. Ik zou anders graag weten in hoeverre die 30 personen heel de stad afdweilen.

Lees meer