3 Eddy Henderickx (81) vindt het onbegrijpelijk. "Waarom heeft niemand ons ingelicht?"
Jan Aelberts Eddy Henderickx (81) vindt het onbegrijpelijk. "Waarom heeft niemand ons ingelicht?"

Buurt ‘not amused’ met komst asielcentrum: “Maggie, pest Bartje De Wever niet ten koste van ons”

Niet alleen burgemeester Bart De Wever (N-VA) zit verveeld met de komst van een asielcentrum in zijn achtertuin in Deurne. Ook zijn buren zijn kwaad. “Als Maggie (Minister De Block, red.) Bartje wil pesten, moet zij dat weten. Maar doe dat niet ten koste van ons. Tot het in de krant stond, wisten we van niks.”

In de Deurnese wijk maar één gespreksonderwerp dit weekend: de komst van 120 asielzoekers naar het voormalig klooster aan de Herentalsebaan. “Bij de minste wegenwerken krijgen we een brief in de bus. Nu wisten we van niks”, zegt de 47-jarige Ronny. Het voormalig klooster kijkt uit op zijn achtertuin. “Met die nonnen hebben we nooit last gehad, maar we hebben geen idee wat ons nu staat te wachten. Ze hadden ons tenminste kunnen waarschuwen.”

Bartje pesten

Ook de 81-jarige Eddy Henderickx ziet het asielcentrum liever niet komen. “We vangen al genoeg mensen op”, zegt Eddy. “Is er geen plaats in Gent of Brussel? En dan nog zo’n mooi gebouw. Dat zou perfect kunnen dienen als rusthuis. Daar hebben we een tekort aan. Ondertussen staan er overal kazernes leeg die kunnen omgevormd worden tot asielcentrum. Dit is een politiek spel. Als Maggie Bartje wil pesten, moet zij dat weten. Maar doe dat niet op onze kap, want wij zitten ermee. De Block weet amper waar Deurne ligt. Ik woon hier al zo’n dertig jaar en dit is altijd een rustige buurt geweest. Wie kan garanderen dat dat zo blijft? En waarom hebben ze ons nooit ingelicht? We blijven achter met vragen, maar hebben niks te zeggen. Voor een petitie is het nu ook te laat.”

Begrip

Toch is er ook begrip. Van de directe buurman van het asielcentrum bijvoorbeeld. Paul Nauwelaerts (40) verhuisde een jaar geleden met zijn gezin naar het huis naast de ingang van het klooster in de Ergo De Waellaan. “Die mensen hebben het recht om geholpen te worden. Ik lig daar niet van wakker. Het gaat om mensen met een handicap die samen met hun gezin hier opgevangen zullen worden. Wel hadden ze ons mogen inlichten dat het centrum er kwam. Dit is een rustige buurt waar veel oude mensen wonen. Ik verwacht niet dat die rust in één keer zal verdwijnen.”

3 Paul Naewelaerts (40) vindt het niet erg dat er een asielcentrum naast zijn deur geopend wordt.
Jan Aelberts Paul Naewelaerts (40) vindt het niet erg dat er een asielcentrum naast zijn deur geopend wordt.

In mei trekken de asielzoekers het klooster in. Volgens burgemeester De Wever kan de stad weinig tegen die beslissing ondernemen. Hoelang het tijdelijk open opvangcentrum er zal zijn, ook dat weet het kabinet niet. “Mijn grootste zorg gaat uit naar ons sociaal systeem dat nog maar eens onder druk komt te staan”, zei De Wever vrijdag in onze krant. “Die mensen hebben zorg nodig, de kinderen zullen naar school moeten terwijl er al een capaciteitstekort is en ook het OCMW zal er heel wat klanten bij krijgen.”

3 Het voormalige klooster wordt in mei een asielcentrum.
Fedasil Het voormalige klooster wordt in mei een asielcentrum.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer