Een beeld van Zanzibar in 2017. Toen vond de zomerbar plaats op een weide langs de Wolvertemsesteenweg.
Mozkito Een beeld van Zanzibar in 2017. Toen vond de zomerbar plaats op een weide langs de Wolvertemsesteenweg.

Na gemeente geeft nu ook politie groen licht: zomerfeest Zanzibar strijkt neer in Peizegem (vlak bij grens met Steenhuffel)

De kogel is door de kerk: na het gemeentebestuur van Merchtem geeft nu ook de politie groen licht voor het zomerfeest Zanzibar. De organisatoren moeten zich wel aan een lijst strenge regels houden. Buurgemeente Londerzeel is teleurgesteld.

Zomerbar Zanzibar, die ieder jaar duizenden bezoekers lokt, vond vorig jaar plaats in Steenhuffel, deelgemeente van Londerzeel. Omdat er veel klachten waren van omwonenden, beslisten de organisatoren uit te wijken naar buurgemeente Merchtem. Het was overigens in Merchtem dat Zanzibar in 2017 voor het eerst georganiseerd werd.

Zanzibar 2019 zal plaats vinden op een weide in de Dahliastraat in Peizegem, vlak bij de grens met Steenhuffel, maar nog net grondgebied Merchtem. “De politie heeft de aanvraag positief geadviseerd”, zegt burgemeester Maarten Mast. “We gaan wel streng toekijken op de verkeersafwikkeling. Daarom wordt er eenrichtingsverkeer ingevoerd. Bezoekers kunnen de weide bereiken via de Heirbaan en het Brusselbaantje. Het uitrijden gebeurt via de Dahliastraat en de Kouter. Het gaat om landelijke wegen waar geen huizen staan. De overlast zal dus zeer beperkt blijven.”

We gaan streng toekijken op de verkeersafwikkeling en de geluidsnormen

Maarten Mast

De toegangswegen worden ook uitgerust met snelheidsremmers. “Het zijn loodrechte straten en we willen voorkomen dat automobilisten hier snelheid kunnen halen”, zegt Mast. “Ook het fietsverkeer wordt netjes afgescheiden van het autoverkeer.”

Zwembad

Het Zanzibar-domein telt naast hippe bars en een restaurant ook een zwembad. Die accommodatie moeten de organisatoren voortaan wel delen met de Merchtemse verenigingen. “We zijn overeen gekomen dat onze verenigingen gebruik mogen maken van het terrein buiten de vaste openingsuren”, zegt Mast. “Zo kan er een zwemnamiddag plaatsvinden, een barbecue, petanque of een uitstapje voor de Merchtemse scholen. De verenigingen moeten wel zelf het initiatief nemen.”

De Zanzibar-crew krijgt ook strenge geluidsnormen opgelegd. “Ieder weekend moeten ze mij een afdruk van hun decibelmeter bezorgen”, zegt de burgemeester. “We gaan ook streng toezien op het naleven van de openingsuren. Als de afspraken niet nageleefd worden, volgen er sancties.”

Symbooldossier

Mast geeft grif toe dat hij de voorbije weken al veel verontruste telefoontjes kreeg van omwonenden. “Blijkbaar is Zanzibar een symbooldossier geworden”, zegt hij. “Wij staan voor een leefbaar Merchtem, maar ook voor een levendig Merchtem. Onze gemeente heeft zich altijd gepresenteerd als dé feestgemeente. Als jonge inwoners dan iets willen organiseren als Zanzibar, moet je dat als gemeentebestuur durven steunen.”

Wij gaan voor een leefbaar én levendig Merchtem. Onze gemeente heeft zich altijd gepresenteerd als dé feestgemeente. Als jonge inwoners iets als Zanzibar willen organiseren, moet je dat als gemeentebestuur durven steunen

Maarten Mast

In buurgemeente Londerzeel reageert burgemeester Conny Moons teleurgesteld. “Vorig jaar, toen Zanzibar plaatsvond op ons grondgebied, kwam er felle kritiek vanuit Merchtem. Het is bizar dat men daar nu zonder blikken of  blozen toch toestemming geeft”, zegt Moons. “Ik heb geen beslissingsrecht op het grondgebied van Merchtem, maar ik ga er echt wel alles aan doen om de geluidshinder en de onveiligheid voor onze inwoners tot een absoluut minimum te beperken. Bovendien hebben we ook nog een onderhoud, samen met Merchtem, de brandweer en onze politiediensten. Daar wil ik meer duidelijkheid krijgen.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Leon Mertens

    Een schande. Met de mensen wordt geen rekening gehouden !

Lees meer