Alain De Cré en Luc Robberechts in een van de met bloemen ingezaaide akkers.
Mozkito Alain De Cré en Luc Robberechts in een van de met bloemen ingezaaide akkers.

Natuurpunt en landbouwer lokken akkervogels naar Merchtem

Landbouwer Luc Robberechts van Het Gezonde Plukveld en Natuurpunt Merchtem hebben samen twee akkers van 1,2 hectare ingezaaid met zomertarwe, bladrammenas en een bloemenmengeling. Ze willen met het project meer akkervogels naar Merchtem lokken.

Luc Robberechts bewerkt 7 hectare grond op ecologische wijze. Omdat hij geen giftige producten gebruikt op zijn akkers, wilde Natuurpunt met hem samenwerken voor een project rond akkervogels. “We zien dat de patrijs, de kievit, de gele kwikstaart en de steenuil hier al enkele jaren komen broeden”, vertelt Alain De Cré van Natuurpunt. “En in het voorjaar kan je hier ook de veldleeuwerik horen zingen. En vermits jonge patrijzen voornamelijk overleven op insecten, wil dat toch wel zeggen dat er heel wat insecten aanwezig zijn op zijn velden. Als de boer geen vergif spuit en er tegelijk veel wilde bloemen en kruiden staan, dan trek je automatisch veel insecten aan.”

Resultaten deze winter

Natuurpunt wil daarom een extra inspanning leveren. Samen met boer Luc werden twee akkers van 1,2 hectare ingezaaid. “We hebben gekozen voor een mengeling van korenbloem, klaproos, boekweit, de gele ganzenbloem, kaasjeskruid, gele mosterd en zonnebloem”, vervolgt Alain. “Intussen liggen de velden er prachtig bij. We zijn benieuwd naar de resultaten deze winter.

Zowel bij de najaarstrek als bij de voorjaarstrek, zullen waarschijnlijk tientallen vogelsoorten deze plekken gebruiken om uit te rusten en hun buikje bij te vullen op weg of terugkomend van het zuiden. Tijdens de winter zullen vele vogels die hier in de winter vertoeven gretig gebruik maken van deze voederplaatsen.”

Het Gezonde Plukveld houdt overigens een openvelddag op 20 september.Er moet vooraf ingeschreven worden via hetgezondeplukveld@hotmail.com.

Lees meer