4 Kevin De Cooman
RV Kevin De Cooman

Nieuwe naam op de most-wanted lijst: Kevin De Cooman (37) reed wekenlang
rond met lijk van vriend

Een man uit Merchtem staat vanaf vandaag op de lijst met meestgezochte misdadigers van het land: Kevin De Cooman (37) moet 15 jaar cel uitzitten voor het doodschieten van zijn vriend Frederik Heyvaert (34). Hij is na zijn veroordeling spoorloos verdwenen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Toen ik hem in september voor het laatst zag, was Kevin uit het veld geslagen. Die veroordeling viel hem zwaar, want hij heeft altijd volgehouden dat hij het niet expres heeft gedaan. Toch leek hij bereid om zijn straf uit te zitten.” Aan het woord: Sven Mary, advocaat die De Cooman verdedigde. De 37-jarige Merchtemnaar, geboren in Brussel, was op elke zitting van zijn proces aanwezig. Eerder dit jaar kreeg hij in het Justitiepaleis vijftien jaar cel voor doodslag op zijn kameraad Frederik Heyvaert uit Malderen. 

4 Slachtoffer Frederik Heyvaert kwam om na een schot in het hoofd.
KOS Slachtoffer Frederik Heyvaert kwam om na een schot in het hoofd.

De mannen kenden elkaar uit het uitgaansleven. Na een avond vol alcohol, een paar lijntjes cocaïne en MDMA belandden ze in 2015 op het appartement van De Cooman. Heyvaert zou daar logeren, maar kreeg om 6.30 uur een schot in het achterhoofd. De Cooman verborg zijn lichaam eerst in een schuur in de tuin. Daarna verstopte hij de doodgeschoten man in zijn bestelwagen. Intussen verspreidde De Cooman het gerucht dat Heyvaert drugsschulden had. Na enkele weken ontdekten de speurders het lijk in zijn bestelwagen op een parkeerterrein in de August De Boeckstraat in Merchtem. Even later werd De Cooman gearresteerd.

Na zijn arrestatie zei De Cooman dat hij niet meer precies wist wat er gebeurd was en legde een hele reeks verklaringen af. Eerst beweerde hij dat Heyvaert zelfmoord pleegde.  Daarna schoot hij per ongeluk met het half-automatisch vuurwapen toen hij het wilde laten zien. Of nee, het wapen ging  spontaan af toen hij ging zitten. Tot slot vertelde hij dat hij al spelend de trekker had overgehaald. Dat deed hij volgens zijn advocaat vaker als hij gedronken had. De lader zat niet vast aan het pistool. Maar De Cooman zou niet hebben beseft dat er wel nog een kogel in het wapen zat. 

4 Het lichaam van Frederik Heyvaert werd gevonden in de laadruimte van deze bestelwagen. Die stond geparkeerd op de parking van een leegstaand bedrijfspand in Merchtem.
Mozkito Het lichaam van Frederik Heyvaert werd gevonden in de laadruimte van deze bestelwagen. Die stond geparkeerd op de parking van een leegstaand bedrijfspand in Merchtem.

Het openbaar ministerie was niet overtuigd en eiste tien jaar cel voor doodslag. Een duidelijk motief was er niet. Niemand die op die fatale avond mee uit was geweest, had gezien  dat Heyvaert en De Cooman ruzie hadden. Maar een motief had de rechtbank niet nodig om hem tot tien jaar cel te veroordelen voor doodslag. In hoger beroep kreeg De Cooman afgelopen zomer zelfs een strengere straf: vijftien jaar cel. 

De Cooman zat niet in de gevangenis toen hij werd veroordeeld. Hij zat na zijn arrestatie vier maanden in voorhechtenis. Daarna kwam hij vrij en kon hij zijn proces als vrij man volgen. Hij kwam naar elke zitting tot aan de veroordeling in het hof van beroep in juni. Omdat hij telkens trouw naar het proces kwam, sprak de rechtbank geen onmiddellijke aanhouding uit. Hij mocht thuis wachten op de oproep om naar de gevangenis te gaan.

Hij is geen beroepscrimineel met een netwerk om hem te verstoppen

Advocaat Sven Mary

In een laatste poging om een lagere straf te krijgen, tekende zijn advocaat nog om in cassatieberoep aan. Ook al wilde De Cooman dat zelf eigenlijk niet meer. Toen dat vorige maand werd verworpen, was het einde oefening. Sindsdien is hij voor het gerecht spoorloos. Hij had zich moeten aanmelden in de gevangenis, maar is nooit komen opdagen. De Cooman heeft ook geen vast adres meer.

Sven Mary, zijn advocaat, denkt niet dat De Cooman ver gevlucht kan zijn. “Ik denk niet dat Kevin ver weg zal zitten”, zegt advocaat Sven Mary. “Hij is geen beroepscrimineel met een netwerk in het buitenland dat helpt om hem te verstoppen. Eigenlijk maak ik me vooral zorgen. Misschien is hem iets overkomen? Zijn familie is ook ongerust. Iedereen hoopt dat hij snel gevonden wordt.”

Het Fugitive Active Search Team (FAST), dat voortvluchtige veroordeelden opspoort, voegt Kevin De Cooman vandaag toe aan de Most-Wanted-lijst. Daarmee is De Coomaan officieel een van de twintig meest gezochte criminelen van het land. De politie vraagt iedereen die meer weet over de verblijfplaats van De Cooman om contact op te nemen. Dat kan via het gratis nummer 0800 30 300 of via e-mail naar djo.perm@police.belgium.eu. Bellen vanuit het buitenland kan naar op het nummer 0032 2 554 44 88. Discretie wordt gegarandeerd.

4 De woning en tuin van Kevin De Cooman, de eigenaar van de bestelwagen, werden doorzocht door de politie en parket
Mozkito De woning en tuin van Kevin De Cooman, de eigenaar van de bestelwagen, werden doorzocht door de politie en parket

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Rymen

    In België laat men dus heel gewoon een veroordeelde moordenaar zomaar vrij loslopen. Knappe justitie dat wij hebben zeg. Hoe gaan we met dergelijk instituut dan het geweld op vrouwen stoppen? Net zoals ons land failliet is aan het gaan is dit bij justitie al lang het geval.

  • Rudi Swinnen

    Waarom niet onmiddellijke aanhouding na uitspraak ? Hoe naief is het gerecht toch .

Lees meer