Een voorbeeld van een bericht dat slachtoffers via sms kunnen ontvangen.
Mozkito Een voorbeeld van een bericht dat slachtoffers via sms kunnen ontvangen.

Parket merkt stijging van oplichting via sms op: “Oplichters doen zich voor als bankmedewerkers”

Het parket Halle-Vilvoorde stelt de laatste tijd een toename vast van het aantal mensen die slachtoffer zijn geworden van oplichters die via sms te werk gaan. Het parket wil de bevolking dan ook waarschuwen voor deze vorm van oplichting. Slachtoffers verliezen honderden tot soms duizenden euro’s.

De slachtoffers worden gecontacteerd via sms door oplichters die zich voordoen als medewerkers van de bank van het slachtoffer en vragen om op een link in de sms te klikken. Dit omdat er zogezegd verdachte transacties op hun rekeningen werden vastgesteld. Eens de slachtoffers op de link in het bericht klikken, volgen er instructies. Er wordt aan de slachtoffers gevraagd hun bankkaart in de kaartlezer te steken en hun pincode in te geven. Op die manier slagen de oplichters er in om grote sommen geld van de rekening van het slachtoffer te laten verdwijnen. “Onderzoekstechnisch is het geen sinecure om de oplichters te identificeren, aangezien er meestal vanuit het buitenland gewerkt wordt of het geld naar het buitenland wordt doorgesluisd”, valt bij het parket te horen.

Nooit via sms

“Het is belangrijk dat mensen gewaarschuwd zijn en weten dat hun bankinstelling hen nooit via sms zou contacteren en al zeker niet via sms hun code of andere bankgegevens zou opvragen”, gaat het parket verder. “Uit de verschillende onderzoeken die lopen, komt niet één bepaalde bank naar voor van waaruit de sms’en zogenaamd vertrekken. Het is evenmin zo dat we van een bepaald profiel van slachtoffer kunnen spreken. Ook het bedrag dat de slachtoffers afhandig wordt gemaakt is erg verschillend van dossier tot dossier. Het gaat van enkele honderden tot verschillende duizenden euro’s.

Meer uitleg, tips en nuttige links kan men terugvinden op de websites https://www.besafe.be/nl/veiligheidsthemas/cyberveiligheid/cybercriminaliteit/phishing en https://campagne.safeonweb.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer