3 Pater Karel kreeg gisterenochtend een staande ovatie van de kerkgangers.
Mozkito Pater Karel kreeg gisterenochtend een staande ovatie van de kerkgangers.

Pater Karel zegt Merchtem vaarwel

POPULAIRE 'PASTOOR MOTARD' WORDT GEVANGENISAALMOEZENIER

Karel Stautemas, pastoor in Merchtem, Mollem en Bollebeek, verlaat zijn vertrouwde parochies en wordt gevangenisaalmoezenier. Pater Karel was een bijzonder graag geziene figuur. Hij kondigde zijn afscheid gisteren aan na de eucharistieviering en kreeg meteen een staande ovatie.

Karel Stautemas trad in 1985 in bij de Norbertijnen van de abdij van Grimbergen. In 2001 werd hij, vanuit de abdij, als federatiepastoor aangesteld in Merchtem, Bollebeek en Molllem. Die rol zat hem als gegoten. Pater Karel, want zo kent men hem hier, ontpopte zich tot een populaire, maar belezen priester, die de ingedommelde parochies wakker schudde. Als fervent motorrijder begon hij met een jaarlijkse motorenwijding en kreeg hij de bijnaam 'Pater Motard'. Onder zijn enthousiasme organiseerde de parochieploeg, samen met tientallen vrijwilligers, het multimediaal spektakel 'De Passie'. Meer dan 5.000 mensen zakten naar Merchtem af, om het lijdensverhaal van Christus te volgen, met bekende Vlamingen Geena Lisa en Rik Torfs in de hoofdrollen. In 2014 gelastte hij zijn wekelijkse eucharistieviering af voor een belangrijke wedstrijd van de Rode Duivels op het wereldkampioenschap voetbal. En toen in Merchtem twee mannen brutaal werd aangevallen met een honkbalknuppel, organiseerde hij een witte mars tegen geweld.

3 Pater Karel tijdens een match van de Rode Duivels op het WK in 2014. Hij schrapte de eucharistieviering om tijdens de wedstrijd te kunnen supporteren.
Mozkito Pater Karel tijdens een match van de Rode Duivels op het WK in 2014. Hij schrapte de eucharistieviering om tijdens de wedstrijd te kunnen supporteren.

Pijnlijke verrassing

Het afscheid van pater Karel is voor veel inwoners een pijnlijke verrassing. "Maar het is goed geweest en ik ben toe aan een nieuwe uitdaging", zegt Karel. "Mijn taak binnen de abdij van Grimbergen is met de jaren alleen maar omvangrijker geworden. Bovendien krijg ik de kans om gevangenisaalmoezenier te worden, mijn grote droom. Vroeger vond ik mezelf daar te jong voor. Ik miste maturiteit. Nu kan het wel."

3 Een vrouw geeft pater Karel nog een dikke kus en knuffel.
Mozkito Een vrouw geeft pater Karel nog een dikke kus en knuffel.

Staande ovatie

Pater Karel maakte het nieuws van zijn vertrek gisteren na de eucharistieviering bekend. Veel trouwe kerkgangers kregen de krop in de keel. Er ontstond spontaan een staande ovatie. "Dit is voor veel mensen een zware opdoffer", vertelde Michael Van den Bossche (29). "Pater Karel was iemand die mensen kon aanspreken, ook en vooral de jongeren. Hij genoot respect als pastoor, maar is tegelijk altijd een gewoon man gebleven."


Ook burgemeester Eddie De Block (Open Vld), niet echt een kerkganger, betreurt de beslissing van de pastoor. "Pater Karel was een vriend geworden. Hij werd pastoor en in hetzelfde jaar werd ik burgemeester. Zijn afscheid is voor mij een triest moment."


Oppositieraadslid Fons Heyvaert, een trouw lector in de kerk, zag hoe pater Karel een nieuw dynamisme door de parochie joeg. "In veel parochies zie je geen misdienaars meer, maar hier stonden jonge mensen te springen om met pater Karel te werken. Een aangenaam man met een warme persoonlijkheid. We gaan hem hier missen."


Karel Stautemas neemt op 17 september voorgoed afscheid. Op 3 september is er een afscheidsreceptie in zaal Vijverdal.

Lees meer