2
Huyzen

Wonen in de voormalige stokerij van Rubbens Zele

ADVERTENTIE | BINNENKIJKEN.

In de categorie 'bijzonder wonen' scoort het nieuwe woonproject in de voormalige stokerij van Rubbens in Zele hoge punten. Sinds 1817 werd pal in het centrum van Zele, op de hoek Langemuntstraat en de Oudburgstraat, jenever gebrouwen door de familie Rubbens. Een aantal jaren geleden verhuisde de brouwerij naar Wichelen. De oude gebouwen van de stokerij en het herenhuis bleven achter en wachtten op een herbestemming. Die herbestemming, een bijzonder wooncomplex met de toepasselijke naam De Stokerij, wordt in mei voorgesteld tijdens de Open-Huyzendagen.

De geschiedenis van de gemeente Zele is nauw verbonden met die van de jeneverstokerij op de hoek van de Langemuntstraat en de Oudburgstraat. Elke Zelenaar kent de stokerij. Toen het bedrijf in 2014 naar Wichelen vertrok, was het vol spanning uitkijken naar een herbestemming voor de iconische gebouwen. Vijf jaar later herbergen de voormalige brouwerij en het herenhuis van de familie Rubbens een prachtig wooncomplex. Achter de muren van de stokerij vind je nu 28 appartementen, 4 woonhuizen en 2 luxueuze penthouses. De beschermde gevel bleef volledig intact, het authentieke karakter van het gebouw bleef bewaard.

Een beschermd historisch gebouw omtoveren tot een hedendaags wooncomplex, het is geen eenvoudige taak. Het oude herenhuis van de familie Rubbens met bijhorende stokerij is dé bakermat van de jenever in het Waasland. Elke Zelenaar kent het complex. Sinds de vroege negentiende eeuw werd er jenever gebrouwen op basis van graan en mout.

Bij de zoektocht naar een herbestemming in 2014 was het dan ook erg belangrijk dat die authenticiteit bewaard zou blijven. Daarnaast was het bewaren van de gevel van het herenhuis geen vraag maar een must: met een plaatsje op de inventaris van beschermd onroerend erfgoed moest de gevel blijven staan.

Sterk staaltje architectuur

Het resultaat mag er zijn. Op de hoek van de Langemuntstraat en de Oudburgstraat in Zele is een sterk staaltje architectuur te bewonderen. Een mix van oud en nieuw.

Waar tot 2014 jenever gebrouwen werd, is nu plaats gemaakt voor 34 woonentiteiten voorzien van alle luxe en comfort met de toepasselijke naam De Stokerij. Met mooie parketvloeren, moderne keukens en luxueuze inloopdouches zijn de appartementen, huizen en penthouses volledig aangepast aan de noden anno 2019. De hoge plafonds, de statige raamkozijnen en de gevel verraden de bijzondere geschiedenis van het gebouw. Ook de binnenkoer van de oude stokerij is een knipoog naar de oude binnenkoer van de stokerij.

Neem zelf een kijkje

De startprijs van de appartementen is 155.000 euro, de startprijs van de woningen is 312.000 euro. De oppervlakte van de appartementen varieert tussen de 70 en de 92 vierkante meter. De woningen tellen 130 vierkante meter en de penthouses zijn 125 vierkante meter groot. Bovendien hebben alle appartementen een ruim terras, de woningen hebben een tuin en de penthouses kunnen rekenen op een terras van maar liefst 130 vierkante meter. Daarenboven is er een ondergrondse parking en fietsenstalling voorzien voor alle bewoners.

Nieuwsgierig naar de herbestemming van de brouwerij en het herenhuis? Tijdens de Open-Huyzendagen van het vastgoedkantoor Huyzen, is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen in het wooncomplex. Die vinden plaats op 2 mei van 16 uur tot 19 uur en op 4 mei van 11 uur tot 16 uur. Voor meer info kan je ook surfen naar de website van het wooncomplex, www.destokerij-zele.be, of contact opnemen met Sofie Geeraert via sofie@huyzen.be.

2 Zowel vanbinnen (foto links) als vanbuiten straalt het pand klasse en elegantie uit.
Huyzen Zowel vanbinnen (foto links) als vanbuiten straalt het pand klasse en elegantie uit.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jean West

    Overdreven duur voor hetgeen je krijgt.

Lees meer