2 Nadine Van Den Bossche op de plek in haar tuin waar dochter Fran uit het leven stapte.
Ronny De Coster Nadine Van Den Bossche op de plek in haar tuin waar dochter Fran uit het leven stapte.

Ouders en vrienden organiseren benefiet om Fran (28) te herdenken en mensen met psychische problemen te helpen

“Laat ons ziektes door psychische kwetsbaarheden uit de taboesfeer halen en meer middelen geven aan organisaties die deze patiënten en hun omgeving ondersteunen. Dat zou veel beter kunnen via thuishulp”, roept Nadine Van Den Bossche uit Vurste op. Een jaar geleden stapte haar dochter Fran (28) uit het leven. “Dat ik iets kan doen om jongeren te helpen, geeft me de kracht om verder te leven”, motiveert ze waarom ze samen met de plaatselijke jeugdclub Avalon zaterdag een benefiet organiseert.

7 april 2018. Nadine Van Den Bossche en haar man Erwin Speybroeck vertrekken naar een receptie van hun sportclub. Op de oprit van hun woning kruisen ze nog hun dochter Fran. Ze is vrolijk en vertelt dat ze die avond met vriendinnen zal uitgaan naar Gent. ’s Anderendaags vindt de vader zijn dochter achteraan in de tuin. Ze is uit het leven gestapt.

“Van de plek waar het gebeurd is, hebben we een herdenkplaats gemaakt. Vorige maand, toen Fran een jaar overleden was, hebben we hier een herdenking gehouden. Het is alsof ik pas sindsdien besef dat ze helemaal niet meer terugkomt”, vertelt moeder Nadine.

Alles om gelukkig te zijn

Fran had toegepaste economische wetenschappen gestudeerd, had een goede job als financial controller in een groot bedrijf en een grote vriendenkring waarmee ze zich amuseerde.

“Onze dochter was knap en heel intelligent. Ze had alles om gelukkig te zijn en was dat ook. Tot ze ongeveer drie jaar geleden toch in de knoop geraakte met zichzelf. Ineens kon ze kleine problemen niet meer onderscheiden van grote. En dat ging opeens van kwaad naar erger en we konden nog moeilijk tot haar gedachtewereld doordringen. Fran werd uiteindelijk met een psychose opgenomen in een psychiatrische instelling. Maar ze wou geen patiënt zijn en aanvaardde niet dat ze ziek was. Als meisje van 26 wou ze verder carrière maken, haar mails checken, verder doen, terwijl ze voortdurend worstelde met stemmen in haar hoofd. In de instelling werd ze ook met de isoleercel of de prikkelarme omgeving geconfronteerd om zogezegd tot rust te komen maar het was voor Fran eerder een traumatische ervaring. Ik wil niet ondankbaar lijken tegenover de mensen die zich over haar hebben ontfermd, maar dit was niet de zorg die mijn dochter nodig had”, bedenkt Nadine.


Psychische problemen zijn nog altijd een hemelsbreed taboe. Wij zijn samen met Fran twee jaar door een hel gegaan, maar hebben dat aan heel weinig mensen verteld

Nadine Van Den Bossche, moeder van Fran

De maatschappij moet volgens haar veel meer investeren om mensen met psychische problemen te helpen onder de vorm van thuiszorg. “Niet alleen de patiënt zelf, maar ook andere leden van het gezin zouden op die manier sterker staan”, gelooft Nadine. “Organisaties die je thuis bijstaan bestaan wel, maar hebben nog veel te weinig middelen. Dat geldt ook voor verenigingen die nabestaanden van slachtoffers van zelfdoding steun bieden. Bovendien rust er nog altijd een hemelsbreed taboe op alles wat met psychische problemen te maken heeft. Het is mede daardoor dat ook Fran niet geholpen wilde worden. Je wil dat niet toegeven: niet aan jezelf en nog veel minder aan anderen. Wij zijn samen met Fran twee jaar door een hel gegaan, maar hebben dat aan heel weinig mensen verteld”, getuigt Nadine.

2
Ronny De Coster

Benefiet

De benefiet die ze organiseert is ten voordele van Psychonet Vlaanderen en de Werkgroep Verder. “We doen dit samen met Jeugdclub Avalon, waar onze dochter Ine actief is en met de steun van Kiwanis Land van Rhode en heel veel sponsorende plaatselijke handelaars”, vertelt Nadine.

De actie ‘Fran voor altijd in ons hart’ vindt plaats op zaterdag 11 mei vanaf 19 uur.

Het eerste deel speelt zich af in de parochiekerk van Vurste met gastsprekers Kirsten Catthoor, Leen Verhaert en Lore Vonck. Stijn Vandewijn zingt ‘Evenwicht’, een lied voor Fran van haar mama.

Rond 21 uur verhuist de benefiet naar een tent bij het Jeudhuis Avalon, waar de Still Crazy Cover Band en Jonathan zorgen voor de muziek.

De toegangsprijs bedraagt 10 euro (5 euro voor wie alleen naar Jeugdhuis Avalon gaat.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer