5 De brandweer spuit het vetzuur van het wegdek met warm water uit hogedrukspuiten.
Brandweer Zone Centrum De brandweer spuit het vetzuur van het wegdek met warm water uit hogedrukspuiten.

Update: Opruiming van hardnekkige gladde substantie verloopt moeizaam

Op de Kennedylaan en de R4 tussen Zelzate en Merelbeke is vrijdagochtend een grote hoeveelheid vetzuur gelekt uit een vrachtwagen. De brandweer ruimt de gladde substantie op verschillende plaatsen op met warm water uit hogedrukspuiten, maar de werken verlopen traag en de brandweer zoekt alternatieve oplossingen.

Aanvankelijk werd er gesproken van paraffine, maar intussen is duidelijk dat het gaat om vetzuur, een basisproduct om zeep te maken. Op verschillende plaatsen op de Kennedylaan en de R4 is een rijstrook versperd voor de opruimwerkzaamheden. Intussen raden de hulpdiensten aan om het traject van Zelzate naar Merelbeke te vermijden. “Vooral voor motorrijders is het zeer gevaarlijk omdat de substantie heel glad is”, klinkt het bij de brandweer. Meerdere motorrijders zouden in de politiezone Puyenbroeck al uitgegleden en gevallen zijn. Gelukkig raakten ze niet gewond. “Intussen zijn de gladde zones allemaal afgezet”, volgens de politie. 

5 Op het kruispunt van de Kennedylaan met de R4 proberen brandweermannen het gladde goedje van de weg af te krijgen.
Wouter Spillebeen Op het kruispunt van de Kennedylaan met de R4 proberen brandweermannen het gladde goedje van de weg af te krijgen.

Het vetzuur lekte uit een vrachtwagen die zijn weg verder zette via de E40. De chauffeur zou pas in Tienen tegengehouden zijn. “Op het traject tussen de oprit naar de E40 in Melle en Tienen is er geen gladde substantie meer gevonden”, stelt de brandweer. “Ofwel was de lading op, ofwel is er een andere reden. Het is ook opvallend dat het vetzuur vooral in bochten uit de vrachtwagen lekte.”

Alternatieve middelen

De opruimwerkzaamheden zullen volgens de brandweer nog een hele tijd doorgaan. “Momenteel zijn we op zes plaatsen tegelijk aan het opruimen met hogedrukspuiten”, klinkt het. Op verschillende plaatsen veroorzaakt dat heel wat verkeershinder. Eerst werd gezegd dat de opruimwerken zeker tot na de middag zouden duren, maar intussen is dat al bijgesteld. “Het spoor zal zeker een impact hebben op de avondspits”, volgens de brandweer.

Er wordt intussen gezocht naar alternatieve manieren om het goedje op te ruimen. “We merken dat de gewone hoge druk niet genoeg is om de weg voldoende op te ruimen”, duidt de brandweer. “Zo kunnen we de weg nog niet vrijgeven. Daarom zijn we nu bezig met zeer warm water en een reinigingsproduct. Voor de opruimingswerken overleggen we met de politie, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het bedrijf waar het vetzuur vandaan komt.”

De opruimingswerken blijven vrijdagavond doorgaan. Al het verkeer dan van Nederland richting Gent wil rijden, wordt omgeleid via de Jacques Paryslaan zodat de opruimingswerken zo vlot mogelijk kunnen verlopen. “Op de plaatsen waar we de nieuwe methode toepassen, verbetert het wegdek wel, maar het blijft afwachten of het voldoende is”, klinkt het bij de brandweer. “Dat is een beslissing van het AWV.”

5 Sinds deze ochtend is de brandweer aan het werk.
Jeffrey Dujardin Sinds deze ochtend is de brandweer aan het werk.
5 Een dikke laag vetzuur lag over het wegdek.
Jeffrey Dujardin Een dikke laag vetzuur lag over het wegdek.
5 Op het kruispunt van de Kennedylaan met de R4 staat een lange file door de opruimingswerken.
Wouter Spillebeen Op het kruispunt van de Kennedylaan met de R4 staat een lange file door de opruimingswerken.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer