Bruiden in de Kringloopwinkel: “Een trouwjurk? Dat is dan 45 euro”

Een trouwjurk van een merk kost al snel 1.500 euro of meer. In de Antwerpse Kringloopwinkel aan de Sint-Jorispoort tik je ze vandaag op de kop voor minder dan 50 euro. De goedkoopste jurk kan de bruid to be al meenemen voor 12 euro.

Karen (31) trok zaterdagvoormiddag met haar zus Ellen (33) en mama Anne (56) naar de Kringloopwinkel aan de Antwerpse Sint-Jorispoort. Niet voor een tweedehandsbank of servies, maar voor een trouwjurk. “Haar zus en ik zijn getuigen op haar huwelijk volgend jaar”, vertelt trotse mama Anne. 

“We lazen op Facebook dat je hier in de Kringloopwinkel trouwjurken kon kopen en trokken er op goed geluk op uit. Na vier keer passen was het al prijs. Voor amper 45 euro kochten we een prachtige, stijlvolle jurk. Hij blinkt zelfs een beetje, zoals mijn dochter. Ze trouwt in juni 2020 en we pakken het ecologisch aan. Geen plastic op het feest en ook geen nieuwe jurk.”

De bruid zal haar jurk wel niet meteen weer terugbrengen naar de Kringloopwinkel. “Ik hou hem na het feest nog een tijdje bij”, lacht Karen. Daarna zien we wel.”

Zonder schroom

“We verkopen vandaag zo’n 40 jurken”, zegt Katleen Werkhoven, verantwoordelijke bij de Kringloopwinkel. “Tien daarvan zijn al verkocht. Daar zitten merken bij, moderne, sobere jurken en jurken van andere generaties, jurken met pofmouwen en sluiers. Alle jurken zijn in perfecte staat. De bruid heeft haar jurk maar één dag gedragen en elke jurk gaat eerst naar de droogkuis voordat hij bij ons in de rekken hangt. Zo goed als nieuw dus.”

“Schroom hebben mensen niet om hier een jurk te kopen. Het is vooral léuk en ze zijn blij dat ze wat kunnen besparen op een trouwfeest dat vaak bakken geld kost. Net als in de echte trouwwinkels krijgen ze hier een glaasje cava aangeboden. Opvallend: mensen kopen soms ineens twee jurken wanneer ze twijfelen. Voor die lage prijs kan dat.”

Niet duur

“We zien ook dat steeds meer mensen beroep doen op onze verhuurdienst voor hun trouwfeest”, zegt Karen. “Voor zo'n 200 euro kleed je je hele feestzaal aan. De meubels, het servies en de decoratie breng je daarna gewoon terug naar hier. Je ziet, trouwen hoéft niet duur te zijn.”

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • nele gekiere

    Romy Verhove: ipv blij te zijn dat elke vrouw met dit initiatief , een mooie bruidsjurk ( hoeveel keer draag je die? 1 keer dacht ik...) ,aankleding etc van desnoods een zaaltje waar ze een écht trouwfeest kunnen vieren - heel veel mensen kunnen zich geen peperduur trouwfeest veroorloven! Prijs je gelukkig dat jij daar blijkbaar niet moet van wakker liggen, maar gún die mensen en hun familie hun dag nét als een peperdure. Ik zou het trouwens óók niet kunnen,als alleenstaande invalide.

  • betty de vos

    aan Romy: wat een domme belachelijke opmerking, jij moet precies niet elke € 2 X omdraaien voor uit te geven, zelf ga ik regelmatig langs de kringloop gewoon om wat rond te kijken, en je hebt wel 1 punt sommige zien het nog altijd om hun " rommel" gratis weg te krijgen. maar hier bij ons in ANTWERPEN worden dingen die (beetje) beschadigd zijn NIET aanvaard, en voor mij part mogen er nog winkels bij komen.

Lees meer