2 Frans Van Looy met zijn vriendin voor zijn geboortehuis ‘De Boerenschuur’ in Merksem.
Laenen Frans Van Looy met zijn vriendin voor zijn geboortehuis ‘De Boerenschuur’ in Merksem.

Ex-wielrenner Frans Van Looy (69) overleden

Ex-wielrenner en ploegleider Frans Van Looy (69) is gisterenmiddag onverwacht overleden in zijn geboortehuis in Merksem.

Frans Van Looy was beroepswielrenner tussen 1972 en 1982. Hij nam onder andere deel aan de Olympische Spelen in München, won drie keer de Sluitingsprijs in Putte en behaalde ook de eerste plaats op de Schaal Sels in Merksem. Van Looy boekte ook ritzeges in de Dauphiné Libéré en de Ronde van Catalonië.

Tijdens de laatste jaren van zijn leven baatte Frans samen met zijn broer hun familiehoeve ‘De Boerenschuur’ in Merksem uit. Hij verzorgde de koeien, konijnen en schapen en hield zich bezig met de sociale activiteiten op de terreinen rondom de hoeve. “Er werden volleybal- en voetbaltoernooien en hondenshows georganiseerd en er kwamen ook schoolkinderen op bezoek om naar de dieren te kijken”, vertelt zijn broer Fons Van Looy.

Nadat de Vlaamse Overheid in 2016 eigenaar werd van ‘De Boerenschuur’ besliste het Agentschap Verkeer en Wegen (AVW) dat Frans de hoeve niet meer als woonplaats mocht gebruiken. Een petitie voor het behoud van ‘De Boerenschuur’, die deze zomer ondertekend werd door 3.000 man, kon daar geen verandering meer in brengen. 

2 Frans Van Looy tijdens zijn tweede overwinning van de Sluitingsprijs in Putte in 1977.
Laenen Frans Van Looy tijdens zijn tweede overwinning van de Sluitingsprijs in Putte in 1977.

Van Looy zou uit het leven zijn gestapt. Rudy Pevenage, met wie Frans een volgwagen deelde bij het toenmalige Telekom, bevestigt het nieuws. “Ik kreeg deze ochtend al diverse telefoontjes van collega oud-renners”, zegt een aangeslagen Pevenage. 

“Generatiegenoten van mezelf en Frans. Die bevestigden mij het overlijden. Ik ben er echt niet goed van. Ik wist dat Frans al een tijdje kampte met psychologische problemen. Blijkbaar heeft hij een spijtige uitweg gevonden... Ik ben zo’n tien jaar aan de slag geweest met Frans bij Team Telekom. Manager was toen Walter Godefroot. Frans en ikzelf waren de sportdirecteurs. Van Looy was in die periode zeer goede maatjes met Erik Zabel. Het was een beetje zijn poulain. Ook met de rest van de renners had Van Looy een zeer goede band. Het was al een tijdje geleden dat ik Frans nog ontmoet had. Het moet op een koers geweest zijn zo’n twee jaar geleden. Dit nieuws komt zeer hard aan.”

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 of op zelfmoord18.be

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frederik Lootens

    Erg ,heel erg.schitterende wielrenner.Awv,heeft hier duidelijk getoond een onmenselijk hard gelaat te hebben. Wat kon het uitmaken voor een tiental jaar nog bij te doen,zodat die man nog een mooi gelukkig leven had. Veel sterkte aan de familie.

  • Jos Dupont

    Is dat nu niet erg !! innige deelneming aan de familie. Hieraan zie je weer eens hoe de zaken beheerd worden door de federale overheid , en dan sta je verstomd dat de overheid schuldenberg zo hoog is en we een habbekrats pensioen hebben waar we nog maar eens belastingen moeten op betalen !

Lees meer