Fenna Bouve van De Kringwinkel toont het nieuwe concept. "Het is een ludieke beleving om hier te shoppen."
Foto De Scheirder Fenna Bouve van De Kringwinkel toont het nieuwe concept. "Het is een ludieke beleving om hier te shoppen."

Huisraad te koop per kilo of lopende meter bij De KiloMeet

De Kringwinkel in Merksem start met een nieuw concept: De KiloMeet. Alles is er per kilo of per lopende meter te koop aan spotgoedkope prijzen. De Kringloopwinkel wil hiermee ook spullen die niet meer perfect zijn een tweede leven geven.

De Kringwinkel verkoopt 54 procent van alles wat er ingezameld wordt. 31 procent wordt dan nog eens gerecycleerd. Maar de rest gaat regelrecht naar het stort. Jaarlijks zo'n 4.852 ton, om precies te zijn. "Het is die overschot die we willen verminderen", zegt Fenna Bouve van De Kringwinkel. "We wilden niet gewoon een stockverkoop starten. Daarom hebben we dit concept uitgewerkt. We zijn hiermee de eerste en hopen met De KiloMeet een sterk merk te worden in heel Vlaanderen."


Wie De KiloMeet binnenwandelt, zal niet worden verwelkomd door een mooie en strakke inrichting. De opzet is heel praktisch. Bakken met kledij, servies en boeken langs de ene kant, meubilair langs de andere kant. Weegschalen zoals in de supermarkt en lintmeters zoals bij IKEA staan tot ieders beschikking. De meubels worden per meter verkocht, boeken en kledij per kilo. "We wilden een zeer goedkope en gemakkelijke manier vinden om onze spullen uit te stallen. Het is dan ook een ludieke beleving om hier te shoppen. In De Kringwinkel zijn we best erg streng voor de inrichting en de spullen die we verkopen, daar kruipt veel tijd en moeite in. De klanten verwachten dat ook van ons. Als er dan een paar mankementen zijn, blijft een meubel al gauw staan. Nu brengen we die zaken naar hier, waar ze ook ineens een pak goedkoper worden", zegt Bouve. Concreet betaal je maximum 2 euro per kilo of 5 euro per meter.


De KiloMeet richt zich hiermee ook ineens op een nieuw publiek. "Veel verenigingen, kunstenaars en scholen zoeken huisraad. Die spullen hoeven voor hen niet perfect in orde te zijn. Het is eigenlijk die minder kieskeurige groep die we hiermee willen bereiken."


Ondertussen loopt de winkel als een trein. "Merksem heeft duidelijk zijn weg al gevonden. Sinds juli draaien we twee dagen per week proef en dat loopt echt goed. Vanaf 18 oktober zullen we ook op zaterdag open zijn."


De klanten zijn in ieder geval al nieuwsgierig. "Het is niet de eerste keer dat ik hier kom en het is wel een aparte beleving. Het is vooral fijn dat alles nòg goedkoper is. Het is altijd een avontuur", vertelt Marijke Desplenter uit Merksem. Zij ondervond al wel één nadeel. "Ik kom niet aan een kilo, dat is jammer." (NBA)

Lees meer