3 Mattia Greco, Mats Raemen, Kasper De Wulf en Joakim Steyls, de vier oprichters van YOUREKA!
Wouter Maeckelberghe Mattia Greco, Mats Raemen, Kasper De Wulf en Joakim Steyls, de vier oprichters van YOUREKA!

Jonge Antwerpenaars veroveren wereld met 360°-beelden van sportwedstrijden: “Soms raar bekeken door hooligans”

Hun bedrijf bestaat nog maar een goed jaar, maar topclubs als RSC Anderlecht, Club Brugge en AA Gent lieten zich al maar wat graag factureren door Antwerpenaar Joakim Steyls (30) en zijn compagnons van YOUREKA!. Met hun foto’s en video’s in 360 graden veroveren ze stilaan de wereld. “Ik werd door hooligans soms raar bekeken als ik met mijn camera tussen hen stond.”

Tijdens een reis naar Tel Aviv komt Joakim zijn oude schoolvriend Mats na jaren weer tegen. Een barbecue en een paar grote ideeën later, beginnen ze samen met Kasper en Mattia het bedrijf YOUREKA!. Sinds januari vorig jaar maken ze video’s en foto’s waarin je in 360 graden vrij kan rondkijken en zelf op ontdekking kan gaan. 

Hun klanten zijn niet de minsten. “We hebben voor KAA Gent gewerkt, voor RSC Anderlecht en het meest prestigieuze golftornooi ter wereld: de Ryder Cup”, zegt Joakim. “Begin deze maand waren we in het sportpaleis voor de final four van de Champions League Basketball. Tijdens een time-out stonden we in het midden van het veld, tussen de spelers. Daar dróóm je als tiener van.”

Kijkje in de kleedkamers

Bedrijven huren de jonge start-up in voor wat in goed Nederlands de experience heet. “Met een foto of video in 360 graden ervaar je écht wat het is om daar te zijn”, zegt Joakim. “Je kan vrij rondkijken, je staat in het midden van een stadion en je komt op plaatsen waar je als toeschouwer anders niet kan komen: de kleedkamers van de spelers, de trophy room. Wil KAA Gent laten zien wat klanten van hun loges morgen verwachten, dan bellen ze ons. We kunnen met onze foto’s en video’s ook perfect de route naar je plek in het stadion tonen, van op de parking tot aan je stoel.”

3 Een panoramafoto van op RSCA.
YOUREKA! Een panoramafoto van op RSCA.

Ook buiten België breekt YOUREKA! moeiteloos door. “Voor de Spaanse eersteklasser Real Betis hebben we het stadion tijdens een wedstrijd in beeld gebracht”, vertelt Joakim. “Dankzij onze beelden kunnen mensen die een ticket willen kopen zien in welk vak de hooligans in blote bast staan en in welk vak je beter met je gezin kan zitten. Het Estadio Benito Villamarín heeft 60.000 plaatsen. Geweldig indrukwekkend. Zoiets kan je alleen ter plaatse óf in 360 graden ervaren. Makkelijk was het niet om er beelden te maken. Onder de brandende zon, bij 30 graden, in negentig minuten tijd een mastodont van een stadion in beeld brengen, geloof me, dat is wérken. Maar het is ook een geweldige rush. Ondertussen word je door de hooligans raar bekeken als je vrolijk tussen hen komt staan met je 360°-camera die lijkt op een discobal. En ik spreek geen woord Spaans.”

Bosuil

En of de jongens van YOUREKA! ambitieus zijn. “We willen heel graag een club uit de Premier League of Seria A strikken en zo straks nog sterker staan op de Europese markt. En binnen België staat Den Bosuil hoog op mijn persoonlijke bucket list. Als Antwerpenaar zou het toch prachtig zijn om de voetbaltrots van onze stad te kunnen fotograferen. Ze mogen me al-tijd bellen. Maar tegen een ploeg uit de NBA zal ik ook niet nee zeggen.”

Wie het werk van de vier wil zien, kan terecht op de website van YOUREKA!.

3 Een screenshot van de virtual tour van de champions league basketbal.
YOUREKA! Een screenshot van de virtual tour van de champions league basketbal.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer