Als afsluiter van hun werking overhandigde voorzitter Raymond Roelands de sleutels van hun lokaal aan de gemeente.
Alfons Schryvers Als afsluiter van hun werking overhandigde voorzitter Raymond Roelands de sleutels van hun lokaal aan de gemeente.

Net geen vijftigste verjaardag voor Heemkring Hobonia

Met de overhandiging van de sleutels van hun lokaal komt er, na 49 jaar van activiteiten, een einde aan de werking van de Kapelse Culturele Heemkring Hobonia. Reden van het opdoeken is een gebrek aan opvolging en jonge krachten. De kring zorgde er onder meer voor dat het kerkje van Hoogboom geklasseerd werd. Het archief van Hobonia is overgebracht naar de Kapelse Heemkring Hoghescote.

Hobonia werd destijds opgericht als resultaat van de heemkundige tentoonstelling “100 jaar parochie Sint-Jozef Hoogboom” waarvoor vrijwilligers opzoekwerk deden. Zij kregen de microbe te pakken en tijdens de tentoonstelling steunden veel bezoekers het initiatief en schreven zich meteen als lid van de heemkring in. De trein was vertrokken. Sinds de oprichting kende de Heemkring slechts twee voorzitters. In 1975 nam huidig voorzitter Raymond Roelands de fakkel over van Pieter Van Velthoven. “Hobonia werd een begrip in de wijk Hoogboom en ver daarbuiten. Ons succes was te danken door creativiteit en actualiteit te combineren. De ondersteuning van de gemeente Kapellen, en voor 1983 de gemeente Ekeren, was een gewaardeerde hulp.”

Verwezenlijkingen

In 1976 werd de kerk van Hoogboom als monument beschermd en de omgeving als landschap. Dit kon gebeuren na een jarenlange inzet van de heemkring die de nodige documenten kon opzoeken om het beschermingsdossier samen te stellen en kracht bij te zetten. Ook in het dossier rond de grenscorrectie, in 1982, heeft de Heemkring haar steentje bijgedragen. “Samen met de toenmalige actiegroep konden we veel inwoners overtuigen dat een aanhechting bij Kapellen beter was dan bij Antwerpen gevoegd te worden. Uiteindelijk konden 8.000 inwoners zich uitspreken over de grenscorrectie die met 98% van de stemmen werd goedgekeurd. Ook aan de bescherming van het domein Oude Gracht hebben we ons steentje bijgedragen”, zegt Raymond Roelands. In al die jaren werden verschillende boeken uitgegeven waarvan de elf kastelenboeken, geschreven door Paul Arren. Aan de reeks kwam in 2005 een einde door het plotse overlijden van de auteur.

Rijk archief

In de bestuursvergaderingen van de heemkring werd uitvoerig gesproken over de toekomst en uiteindelijk beslist om de activiteiten zachtjesaan terug te schroeven en in de eerste plaats een oplossing te zoeken voor het rijke archief. Het archief over de wijk Hoogboom werd opgenomen in het documentatiecentrum van de heemkring Hoghescote in Kapellen. Het uitgebreide archief van Paul Arren, nagenoeg 250 volle A4-klasseurs over kastelen, hebben ze in het documentatiecentrum eveneens een plaats gegeven. De documenten zullen er later toegankelijk zijn voor geïnteresseerden. Een deel van het archief, met betrekking op het vroegere Ekeren, verhuisde naar het Documentatiecentrum voor de Antwerpse Noorderpolders.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer