2 Steve Bakelmans en een archiefbeeld van de zoekactie
RV, Belga Steve Bakelmans en een archiefbeeld van de zoekactie

Steve Bakelmans werkt voorlopig niet mee aan reconstructie

In Merksem is de aangekondigde reconstructie van de moord op de 23-jarige studente Julie Van Espen nabij het Albertkanaal al na zowat een half uur stopgezet. Verdachte Steve Bakelmans zou ter plaatse laten weten hebben zijn medewerking aan de wedersamenstelling te weigeren.

Julie Van Espen verdween op 4 mei toen ze met de fiets onderweg was van haar woonplaats Schilde naar Antwerpen, waar ze met vriendinnen had afgesproken. Ze kwam er nooit aan. Twee dagen later werd haar lichaam tijdens een zoekactie gevonden in het Albertkanaal. 

Diezelfde dag werd Steve Bakelmans geïdentificeerd als verdachte en opgepakt. De man, die al eens voor verkrachting was veroordeeld en op vrije voeten was in afwachting van een tweede verkrachtingszaak waarin hij moest voorkomen, zou de studente willen verkrachten hebben en haar hebben gedood toen ze zich daar hevig tegen verzette.

Perimeter

Voor de reconstructie vandaag had de politie een deel van de Vaartkaai en de Burgemeester Gabriël Theunisbrug afgeschermd en een perimeter ingesteld om alles discreet en in sereniteit te laten verlopen. De verdachte was in een busje met geblindeerde ramen ter plaatse gebracht. 

Bakelmans, die eerder al bekentenissen aflegde, zou ter plaatse tekst en uitleg geven over wat er was gebeurd toen hij die dag het pad van Julie kruiste. Maar hij weigert dus om mee te werken. In principe had de reconstructie enkele uren moeten duren. 

Tweede poging?

Of er nog een tweede poging tot reconstructie komt, is trouwens erg twijfelachtig. In theorie kan dat, maar de “plaats delict” is eigenlijk een bouwwerf die niet veel langer kan stilliggen. Als het uitzicht van de locatie fundamenteel verandert, zou het recreëren van dezelfde omstandigheden als op de dag van de moord nagenoeg onmogelijk zijn.

De advocaat van de familie, die vandaag ter plaatse was, liet al weten ontgoocheld te zijn over de gang van zaken.

2 Alles werd in gereedheid gebracht voor de reconstructie.
Gianni Barbieux Alles werd in gereedheid gebracht voor de reconstructie.

99 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Van Looveren

    Zeker weten Jozef Van Schuerbeeck, 5 jaar extra en de volgende die weigert zal wel 2 keer nadenken. De misdadigers hebben het hier altijd voor het zeggen gehad.

  • Pierre De Bie

    Gewoon terechtstellen de lafaard.....

Lees meer