Volgens het bedrijf Womancare kregen de zwangere vrouwen nooit medische diagnoses. Zij kregen enkel een echografie mee om hun kindje al eens te zien.
ThinkStock Volgens het bedrijf Womancare kregen de zwangere vrouwen nooit medische diagnoses. Zij kregen enkel een echografie mee om hun kindje al eens te zien.

Vroedvrouw vervolgd voor ‘pret-echo’s’

Een Nederlandse echoscopiste en vroedvrouw worden voor de correctionele rechtbank van Antwerpen vervolgd voor het onwettig uitoefenen van geneeskunde. Ze zouden echografieën genomen hebben en diagnoses gesteld hebben, zonder dat ze daarvoor in België bevoegd waren.  Volgens de verdediging waren de echografieën enkel bedoeld om de zwangere vrouwen al eens naar hun kindje te laten kijken. Pret-echo’s, zeg maar.

Echoscopiste Maria B. (43) en vroedvrouw Sabine L. (40) openden in mei 2015 het diagnostisch echocentrum ‘Womancare’ aan de Bredabaan in Brasschaat. Zwangere vrouwen konden er een medische echo laten maken om de gezondheid van hun kindje na te gaan, of een ‘pretecho’ om al eens naar hun baby te kunnen kijken. Het centrum bood vrouwen met een kinderwens vruchtbaarheidsecho’s aan en ook gynaecologische problemen konden er via een echografie worden opgespoord.

In november 2016 diende de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie een klacht met burgerlijke partijstelling in. De vrouwen hadden niet alleen reclame gemaakt - wat niet mag - maar bleken ook niet bevoegd om in België diagnoses te stellen. In januari 2017 werd het centrum gesloten.

“Beklaagden zijn weliswaar erkend in Nederland, maar dat betekent nog niet dat ze in ons land eender welke echografie mogen uitvoeren of diagnoses mogen stellen. Ze hadden zich moeten informeren naar de Belgische regelgeving, vooraleer ze hier actief werden. In Nederland kan de wetgeving minder streng zijn, maar dit is België”, zei de procureur.

Maria B. en Sabine L. voerden aan dat ze zich van geen kwaad bewust waren. “Onze plannen werden enthousiast onthaald door de Belgische gynaecologen met wie we gepraat hadden. En na een jaar volgde dan ineens die klacht. Als we dit op voorhand hadden geweten, dan waren we er nooit aan begonnen.”

De verdediging vroeg de vrijspraak. Maria B. en Sabine L. hadden enkel de echografieën uitgevoerd die ze mochten uitvoeren en hadden nooit diagnoses gesteld in de strikte zin van het woord. Als ze toch hun boekje te buiten waren gegaan, dan was er sprake van rechtsdwaling: ze wisten niet dat ze aan specifieke regelgeving gebonden waren.

Het openbaar ministerie vorderde boetes tot 24.000 euro en de verbeurdverklaring van bijna 50.000 euro aan inkomsten. Vonnis op 16 september. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dirk Van Nuffel

    Worden hogere boetes en verbeurdverklaringen tegen die vrouwen geeist dan tegen de drugscriminelen die sporadisch voor het gerecht verschijnen in Antwerpen als ze niet wegens procedure fouten buiten vervolging worden gesteld.Blijkbaar zijn het niet alleen douaniers die van twee walletjes eten in t'Stad.Misdaad loont in Antwerpen.zeker voor de zware criminelen.

  • Karel Dierckx

    Klopt, Myke, maar dat wil alleen zeggen dat diensten die in land A aangeboden worden ook vanuit land B en/of door inwoners van land B mogen aangeboden worden - niet dat ze dat in land A mogen doen aan de voorwaarden die gelden in land B. Je mag in België bvb ook geen koffieshop openen op basis van het Nederlandse drugsbeleid, hier gelden Belgische wetten.

Lees meer