ANP XTRA

Erfeniskwestie na 22 jaar van de baan: “Ongezien wat er in deze rechtszaak allemaal is gebeurd”

Het Hof van Cassatie heeft het beroep van ex-rijkswachter Jos Poels in een maar liefst 22 jaar durende discussie over de rechtsgeldigheid van een testament afgewezen. Dat betekent dat de man een kruis mag maken over de miljoenen waarop hij dacht recht te hebben. “Voor de nabestaanden van wijlen Maria Claes is dit een hele opluchting. Eigenlijk is het ongezien wat er in de zaak allemaal is gebeurd”, aldus advocate Greet Aerden.

Maria Claes overleed in 1997 op 83-jarige leeftijd en zou zogezegd een testament nagelaten hebben waarbij ze haar hele hebben en houden, goed voor flink wat hectaren landbouw- en natuurgebied, bouwgrond en een woning in Vosselaar, Beerse en Merksplas zou nalaten aan haar buurman Jos Poels. Maria Claes had geen kinderen en geen broers en zussen, maar nog wel een hele reeks verdere familieleden. Ze zou dat gedaan hebben omdat Jos P. haar meer dan twintig jaar lang zou geholpen hebben met huishoudelijke taken en dergelijke.

Handgeschreven

Maar niet snel na dat overlijden, trokken de familieleden van de vrouw het handgeschreven testament in twijfel. Wat volgt is een ongeziene juridische discussie waarbij Poels zelfs werd beticht van schriftvervalsing. Het hof van beroep in Antwerpen oordeelde in 2011 dat het testament echt was en dat Jos Poels de wettige erfgenaam is. Maar Cassatie verbrak dat arrest en het proces is dit jaar overgedaan voor het hof van beroep in Gent. Volgens de Gentse raadsheren bewees Jos Poels niet dat het testament echt is en bovendien vonden zij extra onderzoek niet nodig. Daarop trok Poels opnieuw naar Cassatie, maar die heeft zijn vraag afgewezen waardoor de hele zaak nu tot een einde komt.

Schriftdeskundigen

“Het heeft onzettend veel voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk heeft de familie gelijk gekregen”, bevestigt meester Greet Aerden. “Dit is eigenlijk een ongeziene strafzaak geweest. Alle mogelijke stappen zijn hier ondernomen en verschillende schriftdeskundigen hebben hun licht laten schijnen over het testament. Uiteindelijk heeft het Hof van Cassatie beslist dat de tweede behandeling voor het Hof van Beroep in Gent géén procedurefouten heeft gemaakt waardoor er een einde komt aan de zaak. De familie is opgelucht dat de erfenis na al die tijd nu echt verdeeld kan worden. Dat zal nu de komende tijd uitgemaakt worden aan wie, want ondertussen zijn er al heel wat mensen die 22 jaar geleden mee in de zaak zaten al overleden.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer