De woning aan de Pastorijstraat 12 was al onbewoonbaar verklaard toen de eigenares ze nog verhuurde. Het gaat om het tweede huis van rechts, met de rode gevel.
Foto Ton Wiggenraad De woning aan de Pastorijstraat 12 was al onbewoonbaar verklaard toen de eigenares ze nog verhuurde. Het gaat om het tweede huis van rechts, met de rode gevel.

Huurders betaalden 700 euro voor onbewoonbaar verklaarde woning

Een 78-jarige vrouw uit Merksplas riskeert een celstraf en een fikse boete omdat ze een krotwoning verhuurde. Zelfs nadat het pand in de Pastorijstraat onbewoonbaar was verklaard, verhuurde Magda P. het huis opnieuw voor 700 euro per maand. "De muizen liepen 's nachts over ons hoofd", getuigde een huurder.

Magda P. (78) uit Merksplas verhuurde het huis sinds 15 september 2014 aan een alleenstaande moeder met twee kinderen. Huurprijs: 700 euro per maand. "Maar in oktober kwamen verdoezelde gebreken aan het licht: schimmel tegen de muren, een probleem met de riolering, ongedierte in onzichtbare openingen, enzovoort", zei de advocate van de huurders. "En toen het kouder werd, bleek dat de woning niet voldoende verwarmd kon worden."

Scheuren in gevel

De alleenstaande moeder ging verhaal halen bij Magda P., maar ving bot. Ze stopte met het betalen van de huishuur. In februari 2015 kwam de Wooninspectie langs. "Het gebouw op zich kreeg al achttien strafpunten wegens problemen met de stabiliteit. Er waren onder meer gevelscheuren", zei openbaar aanklager Elke Van Dijck. "De strafpunten stapelden zich verder op. Er waren vochtproblemen, verluchting ontbrak in verscheidene kamers, er was de aanwezigheid van ongedierte, enzovoort."

Roemeens gezin

Na advies van de Wooninspectie werd het huis in juni 2015 onbewoonbaar verklaard. Maar in maart 2016 bleek dat Magda P. het pand toch opnieuw verhuurd had, sinds december 2015. "Aan een Roemeens gezin met twee kindjes van drie en acht jaar. Ook zij moesten 700 euro per maand betalen. Ze dacht alleen aan puur geldgewin op de kap van sociaal zwakkeren in de maatschappij", besloot Van Dijck.


De bejaarde vrouw riskeert drie maanden cel met uitstel, en een effectieve boete van 15.000 euro. De 5.950 euro ontvangen huurgeld moet volgens het openbaar ministerie verbeurd verklaard worden.

Vrijspraak gevraagd

Magda P. pleitte via haar advocaat schuldig voor de tweede huurperiode, op het moment dat het huis al onbewoonbaar was verklaard. Daarvoor vroeg ze opschorting van straf. Voor de eerste verhuurperiode vroeg ze de vrijspraak. "De controle gebeurde in februari 2015. Dat zegt niets over de toestand van de woning in september 2014. De burgerlijke partij bleef er nog tot mei 2015 wonen, zo slecht zal het er niet geweest zijn. Magda P. werd geboren voor de Tweede Wereldoorlog. Zij heeft ooit wel in andere omstandigheden moeten leven", zei haar advocaat. Vonnis op 2 mei. (JVN)

Lees meer