“Het verzekeren van de continuïteit van de mugheli is een bevoegdheid van de federale overheid”, zegt schepen Wieland De Meyer (Gemeentebelangen).
JHM “Het verzekeren van de continuïteit van de mugheli is een bevoegdheid van de federale overheid”, zegt schepen Wieland De Meyer (Gemeentebelangen).

Heuvelland betaalt niet in mugheli: “Gemeenten kunnen niet opdraaien voor iets waarin hogere overheid tekortschiet”

Heuvelland zal geen centen betalen voor de mughelikopter van het Brugse AZ Sint-Jan. “We besteden ons geld liever aan onze eigen hulpverlening dan subsidies uit te geven voor iets waarin de federale overheid tekortschiet”, zegt de meerderheid. 

Op de gemeenteraad pleitte de N-VA-oppositie hiervoor. “Op mensenlevens mag niet worden gespaard”, zegt N-VA-raadslid Ivo Fonteyne. “De door de overheid erkende mughelikopter doet zo’n 700 interventies per jaar en redt gemiddeld 40 levens per jaar. Toch heeft de mugheli het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. De werking kost 600.000 euro en hangt af van de provincie West-Vlaanderen, gemeentebesturen en sponsors. Elf West-Vlaamse gemeenten, waaronder Heuvelland, hebben nog nooit iets bijgedragen. Nochtans is de heli in 2017 en 2018 vier keer geland in onze gemeente.”

De mugheli krijgt geen federale overheidssteun. “Een structurele financiering vanuit de FOD Volksgezondheid zou dus een oplossing kunnen bieden, maar minister Maggie De Block had hier blijkbaar geen oren naar. Zolang er geen oplossing is op federaal niveau, zal de mugheli afhankelijk blijven van onder meer provinciale en gemeentelijke bijdragen. Maar dan moet iedereen wel zijn steentje bijdragen, dus ook Heuvelland”, zegt Ivo Fonteyne.

“Uiteraard zijn we voorstander van het behouden van deze dienst, en zijn we altijd bekommerd om de veiligheid van onze inwoners”, reageert schepen Wieland De Meyer. “Maar zoals ook de voorbije jaren beslist werd in onze coalitie - waar toen ook nog N-VA deel van uitmaakte - zullen we nu niet op deze vraag ingaan. Het verzekeren van de continuïteit van de mugheli is een bevoegdheid van de federale overheid. Het zou dan ook een fout signaal zijn om als gemeente zomaar belastinggeld te gebruiken waarvoor de hogere overheid tekortschiet. Als gemeente besteden we dan zelf veel middelen aan de dringende hulpverlening van onze inwoners. Denk onder meer aan de goede werking van de dienst 100 en de installatie van defibrillators.”

“Wel is unaniem goedgekeurd dat de gemeente een brief zal richten naar de federale overheid, met de dringende vraag om met een structurele oplossing te komen voor de mugheli.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • brigitte deman

    Tot dat je zelf de heli nodig hebt....

Lees meer