3 Ondernemers Bart Notenbaert en Jurgen Demeulemeester hadden hun nieuwe flessen mee naar het Gin- en foodtruckfestival in Kortrijk afgelopen weekend.
Henk Deleu Ondernemers Bart Notenbaert en Jurgen Demeulemeester hadden hun nieuwe flessen mee naar het Gin- en foodtruckfestival in Kortrijk afgelopen weekend.

Nazaten Winston Churchill zijn boos, dus verandert gin van naam: “Zeg maar Sir Chill”

Wie nog een fles Churchill’s Gin op zijn boodschappenlijstje staan had, zal van een kale reis terugkeren. De gin heet tegenwoordig Sir Chill, een naamswijziging die de nakomelingen van de overleden Britse staatsman hebben afgedwongen. “Maar we zien dit als iets positiefs hoor”, zeggen ondernemers Bart Notenbaert en Jurgen Demeulemeester.

Drie jaar geleden lanceerde het ondernemersduo uit Wevelgem en Menen de gin Churchill’s, op basis van tabaksextracten. Op de fles stond de beeltenis van een man met een sigaar, een duidelijke verwijzing naar Winston Churchill, die tijdens WOII de Britse premier was.  

“We hebben dat destijds gecheckt bij een bevriende advocaat’, vertelt Bart. “Aangezien er ook al in Engeland een gin bestond met de gelijkaardige naam Churchill zagen we er geen graten in om ook die naam te gebruiken. We zagen het destijds ook kleinschalig: we zouden eenmalig 2.000 flessen uitbrengen. Maar onze gin sloeg enorm aan en in enkele weken tijd waren al onze flessen uitverkocht.” Het tweetal produceert intussen 25.000 flessen per jaar. “Het publiek heeft echt wel de weg gevonden naar ons product.” 

Mailtje

Dat er een Belgische gin op de markt was die de naam Churchill droeg, is ook de nakomelingen van de man ter ore gekomen. Mogelijk ligt dit gevoelig omdat Winston Churchill bekend stond als een liefhebber van alcoholische dranken. En dus kregen Bart en Jurgen eind mei een mailtje. “Hij kwam van een bedrijf dat het erfgoed van Winston Churchill behartigt, met het vriendelijke verzoek om de naam Churchill niet langer te gebruiken voor onze gin.”

Heruitvinden

Het duo legde de productie van de gin meteen stil. “Procederen en juridische kosten maken om toch maar die naam te kunnen blijven gebruiken, zagen we niet zitten. Het leek ons bovendien een goed moment om onszelf even heruit te vinden. We kozen voor de naam Sir Chill en ons nieuwe logo werd een genietende man in de zetel. Nu we met Sir Chill uitpakken, spelen we ook met het idee om een vrouwelijke tegenhanger op de markt te brengen.”

Promomateriaal

De overgang naar Sir Chill had toch wel wat voeten in de aarde. “Onze flessen worden met de hand afgewerkt. We hebben geen flessen moeten weggooien, maar we hebben ze dus allemaal van nieuwe stickers voorzien. Ons promomateriaal, zoals brochures en dergelijke, ging wel de afvalemmer in. Dat heeft ons inderdaad wel wat centen gekost, maar ‘de schade’ valt al bij al wel mee.”

Geen domper

Verdwijnt met de merknaam Churchill’s nu ook niet de naambekendheid die was opgebouwd? “Ik vind van niet, want de naam klinkt nog een beetje hetzelfde, en de flessen hebben uiteraard nog dezelfde opvallende vorm. We krijgen voornamelijk positieve reacties, over onze naam en over ons mooie nieuwe logo. Dit is met andere woorden géén domper op de feestvreugde.”

3 Wie nog een fles Churchill’s Gin op zijn boodschappenlijstje staan had, zal van een kale reis terugkeren. De gin heet tegenwoordig Sir Chill, een naamswijziging die de nakomelingen van Winston Churchill hebben afgedwongen. “Maar we zien dit als iets positiefs, hoor”, zeggen ondernemers Bart Notenbaert en Jurgen Demeulemeester.
Henk Deleu Wie nog een fles Churchill’s Gin op zijn boodschappenlijstje staan had, zal van een kale reis terugkeren. De gin heet tegenwoordig Sir Chill, een naamswijziging die de nakomelingen van Winston Churchill hebben afgedwongen. “Maar we zien dit als iets positiefs, hoor”, zeggen ondernemers Bart Notenbaert en Jurgen Demeulemeester.
3 Bart Notenbaert en Jurgen Demeulemeester bij de voorstelling van hun unieke tabaksgin, Churchill's Gin, in 2016.
Foto Coppens Bart Notenbaert en Jurgen Demeulemeester bij de voorstelling van hun unieke tabaksgin, Churchill's Gin, in 2016.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Geert Bancken

    Ik zou mijn centen aan de advocaat terug vragen, wat een prutser. De verwijzing kon bijna niet duidelijker zijn.

  • Peter Buyck

    Een kort-door-de-bocht-advocaat... Het is niet omdat die andere brouwer toelating kreeg dat de toelating voor iedereen geldt...

Lees meer