Vlaams minister-president Geert Bourgeois met de Noord-Ierse delegatie op het militair kerkhof in Wijtschate.
Eric Flamand Vlaams minister-president Geert Bourgeois met de Noord-Ierse delegatie op het militair kerkhof in Wijtschate.

Noord-Ierse delegatie bezoekt voor het eerst Flanders Fields

Samen met minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de Noord-Ierse vice-premier Martin McGuinness een bezoek gebracht aan de Ierse vredestoren in Mesen en Wytschaete Militairy Cemetery.

"Dit is een deel van de Ierse geschiedenis waar lang over gezwegen is", zegt de man. Minister-president Geert Bourgeois : "Het is zeker belangrijk om met hem de regio te bezoeken waar de katholieken en protestanten uit Ierland zij aan zij gevochten hebben. Zij zitten vollop in hun verzoeningsproces en dit is hiervoor een belangrijk symbool." Nochtans is McGuinness geen onbesproken persoon, hij heeft een verleden bij de IRA, het Ierse Republikeinse Leger dat meerdere bloedige aanslagen pleegde om de Britten uit Noord-Ierland te verdrijven. Maar ook bij de vredesgesprekken in de jaren negentig was hij nauw betrokken. "Sinds die tijd hebben we allemaal een grote verandering doorgemaakt en zijn er verschillende stappen in het vredesproces gezet. Ook dit bezoek is zeker een belangrijke stap. Lange tijd werd niet over dit deel van onze geschiedenis gesproken, maar hier vochten alle Noord-Ieren samen zij aan zij. Dit is een deel van wie wij, de republieken, maar ook de unionisten zijn", zegt McGuinness. De Noord-Ierse delegatie bezocht het Ierse vredespark in Mesen met de vredestoren. Daarna het Wytschaete Military Cemetery met een monument voor the 16th Irish Division. Op beide plekken werden bloemen neergelegd. (BLI)

Lees meer