Het Ieperse stationsplein.
LSI Het Ieperse stationsplein.

Stad grijpt in na dodelijk incident met ‘Carapilsbende’: alcoholverbod rond station en verhoogde politiecontroles

Het Ieperse stadsbestuur neemt maatregelen na een dodelijk incident aan het station met de ‘Carapilsbende’. Een 44-jarige man uit Ieper was donderdagavond levensgevaarlijk gewond geraakt bij een schermutseling, maar is maandagavond overleden. Het stadsbestuur voert nu een alcoholverbod rond het station in, verhoogt het politietoezicht en plaatst extra camera’s.

Vincent Van Cayseele raakte vorige week donderdagnacht betrokken bij een woordenwisseling met enkele mannen in de buurt van het Ieperse station. Daarbij kwam het slachtoffer met zijn fiets ten val en sloeg zijn hoofd hard tegen het asfalt. Hij krabbelde weer recht en reed verder naar huis. Ver moest hij niet, want hij woont met zijn moeder achter het station, op enkele honderden meter van de plaats van het incident. Thuis vertelde hij wat hem overkomen was en kroop daarna in bed. Vrijdagochtend bleek zijn toestand verslechterd en belde zijn moeder de hulpdiensten. Ze dienden de eerste zorgen toe en brachten Vincent over naar het Jan Ypermanziekenhuis. Daar lag hij tot maandag in coma met een schedelbreuk en hersenbloeding. Maandagavond is hij overleden aan zijn verwondingen. Zijn afscheidsplechtigheid zal in intieme kring plaatsvinden.

Onveiligheidsgevoel

Na de vaststelling van de ernstige verwondingen in het ziekenhuis startte de politie een onderzoek. Camerabeelden aan het station maakten al een en ander duidelijk. Ze leverden de identificatie op van de betrokkenen, die deel uitmaken van wat wel eens smalend de ‘Carapilsbende’ wordt genoemd. Het gaat namelijk om mannen die vaak met een goedkoop blikje bier rond het station samentroepen en bij veel voorbijgangers of treinreizigers een onveiligheidsgevoel opwekken. De hoofdverdachte wordt nog opgespoord om te verhoren.

Alcoholverbod

“Eerst en vooral willen wij als stadsbestuur ons medeleven betuigen aan de familie en vrienden van het slachtoffer”, reageert burgemeester Emmily Talpe op het incident. “Om de politie meer slagkracht te geven, gaan we een alcoholverbod aan het station invoeren. De politie kan nu al ingrijpen in geval van openbare dronkenschap, maar met een alcoholverbod kan de politie sneller optreden. Dat alcoholverbod zal na de zomermaanden geëvalueerd worden. In andere steden bleek zo’n verbod al effectief te zijn. Het risico dat de problemen dan verschuiven naar andere plaatsen, is er altijd, maar net daarom willen we die mensen ook begeleiden om uit de negatieve spiraal te halen.”

Een alcoholverbod gold al in het park aan het station, maar wordt nu dus uitgebreid. “Zo’n maatregel is inderdaad in andere steden efficiënt gebleken”, reageert korpschef Kenneth Coigné. “Dan kunnen we meteen een pv opstellen als we mensen betrappen met alcohol in de hand. Dat kan leiden tot een boete of zelfs opsluiting. Er komen na de zomer ook vernieuwde en extra camera’s om een nog beter zicht op de omgeving te krijgen. We willen dat onveiligheidsgevoel wegwerken.”

Preventie

Maar de stad wil niet alleen inzetten op repressie. “Het is belangrijk dat we ook focussen op preventie en begeleiding van die mensen die aan het station, maar ook in andere buurten, overlast veroorzaken”, vult schepen van Welzijn Eva Ryde aan. “Vaak worstelen ze met complexe problemen. Samen met politie en welzijnspartners willen we hen de gepaste hulp en begeleiding bieden.” De ‘Carapilsbende’ vindt dat het onterecht geviseerd en scheef bekeken wordt terwijl slechts één man bij de schermutseling betrokken was. “We doen niemand kwaad, drinken gewoon graag een pintje op een bankje, niet alleen Cara maar ook andere merken.”

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIDIER FRANCART

    Er scheelt toch iets met de opvoeding van onze jeugd. Ze worden teveel in de watten gelegd en beschermt. Vroeger ging het er anders aan toe en...zijn we er slechter uitgekomen? Integendeel het heeft ons normbesef bijgebracht hetgeen zij nu niet kennen. Ben er zeker van dat de generatie na de huidige jeugdige generatie zal vergaan in pure chaos, verderf en marginaliteit waarvan de kiem nu al gezaaid is.

  • Gerry Techel

    Hoe lang zitten ze daar al aan het station en nu pas gaat iedereen reageren het is een bende krapul moest al veel eerder gereageerd zijn ging dan misschien niets gebeurd zijn maar nee iedereen weet het altijd goed te verwoorden achteraf

Lees meer