VIDEO. Gure weer stopt deelnemers Oxfam Peacewalker niet

Meer dan 84.000 euro. Dat bedrag werd zaterdag verzameld voor het goede doel bij de Oxfam Peacewalker in de Westhoek. Aan de tocht van 42 km namen 348 enthousiastelingen deel. “Met de wandeling in deze regio willen we niet alleen de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog eer betonen, maar ook in herinnering brengen dat vrede fragiel is.” 

Zaterdag vertrokken aan de markt van Mesen bijna 350 wandelaars in teams van vier om binnen de tien uur de 42,2 km van de Oxfam Peacewalker af te haspelen. De trip gaat door Heuvelland en Ieper en doet enkele bezienswaardigheden aan, zoals Hill 60 en de Menenpoort. “Elk deelnemend team verbindt zich er toe minstens 750 euro in te zamelen voor de start”, zegt Markus Neuman van Oxfam. “Met de opbrengst, die ondertussen bijna 84.000 euro bedraagt, verbinden we ons ertoe wereldwijd projecten te financieren.” Het is geen toeval dat Oxfam, dat streeft naar een rechtvaardige wereld zonder armoede, voor de Westhoek kiest voor de Peacewalker. “Deze streek was immers het decor van een aantal van de dodelijkste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog. Daarmee willen we niet alleen de slachtoffers van 14-18 eer betonen, maar ook in herinnering brengen dat vrede heel fragiel is. De vrede herstellen en bewaren, dat vraagt inspanning van iedereen.”

5 The Yprettes beleven fijne momenten tijdens de Oxfam Peacewalker
Henk Deleu The Yprettes beleven fijne momenten tijdens de Oxfam Peacewalker

De deelnemers aan de wandeltocht zijn heel divers. Vier daarvan zijn Laurence Claerhout uit Asse, Gaëlle Raskin uit Leuven, Charlotte Hanssens uit Wezembeek-Oppem en Cherine Kaynak uit Brussel, die als The Yprettes de wandeling doen. Net als alle andere deelnemers houden ze even halt in het college in Ieper, waar hen een verdiende pauze wacht. De tocht is dan ongeveer in de helft. “We doen om twee redenen mee”, klinkt het bij de dames. “We nemen deel voor het goede doel, want het is belangrijk om je voor dergelijke zaken te engageren. Maar we doen het ook mee om onder vriendinnen eens goed te babbelen met elkaar en van het leven genieten.”

Begraafplaatsen

Een van de dames stapte vorig jaar de Oxfam Trailwalker van 100 km, maar voor de anderen is het de eerste keer dat ze deelnemen. “We zijn gaan oefenen in het Zoniënwoud. We hebben al eens 25 km uitgewandeld, dus de 42 km zou ook wel moeten lukken.” Het viertal is heel te spreken over de regio. “Het is een prachtige streek. Bij de eerste stop hadden we een heel mooi zicht op de velden en de kerken van Ieper. Je voelt hier de geschiedenis. Wat hier gebeurde in de Eerste Wereldoorlog komt echt tot leven. De begraafplaatsen en de kraters zijn getuigen van het verleden.” De wandelaars hadden heel de dag regen verwacht. “Maar dat blijkt niet het geval, dus we zijn supercontent”, klinkt het unisono. Ook over de organisatie zijn de vier vrouwen te spreken. “We werden hartelijk verwelkomd met een fijn ontbijt. Op gevaarlijke plaatsen langs het parcours staat een begeleider en iedereen spreekt je met een glimlach aan.” Na de tocht kon er worden nagenoten bij een drankje in Peace Village in Mesen, waar er ook een camping werd georganiseerd voor de deelnemers.

5 Pijnlijke voeten horen bij de Peacewalker, maar de doorzetter wint.
Henk Deleu Pijnlijke voeten horen bij de Peacewalker, maar de doorzetter wint.
5 De voeten even afkoelen.
Henk Deleu De voeten even afkoelen.
5 De deelnemers van de Oxfam Peacewalker worden hartelijk onthaald op de controlepost in Ieper.
Henk Deleu De deelnemers van de Oxfam Peacewalker worden hartelijk onthaald op de controlepost in Ieper.
5 Enthousiaste deelnemers aan de Oxfam Peacewalker.
Henk Deleu Enthousiaste deelnemers aan de Oxfam Peacewalker.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer