2 Maria Vanseveren bij haar collectie Mariabeelden.
Joke Couvreur Maria Vanseveren bij haar collectie Mariabeelden.

Maria stelt heiligenbeelden tentoon: “In 1978 kreeg ik een eerste Mariabeeldje cadeau, ondertussen heb ik er duizend”

Ken je de Heilige Patricius, Ignatius of Willibrordus? Wij ook niet, maar de kans is groot dat hun beeltenis terug te vinden is bij Maria Vanseveren (82). Zij verzamelt sinds 1978 heiligenbeelden en heeft ondertussen een collectie van duizend exemplaren. Dit weekend is een deel van haar verzameling te zien in de kerk van de Paanders.

Het lijstje met christelijke heiligen loopt in de honderden, maar noem er eentje op en de kans is groot dat er een beeld(je) van staat in het huis van Maria Vanseveren in de Paanderstraat. Wie de inkomhal binnen wandelt, vindt meteen twintig exemplaren in een afgeschermde kast.

Toevallig begonnen

“Zo voorkom ik dat ik ze vaak moet afstoffen, want dat zou onbegonnen werk zijn”, knipoogt Maria. “Ik ben katholiek, maar mijn verzameling heiligenbeelden is eerder toevallig gekomen. In 1978 kreeg ik een eerste Mariabeeldje van vrienden cadeau en in de loop der jaren is mijn verzameling stilletjes aan gegroeid. Ik hou het niet alleen bij Maria, maar verzamel ook andere heiligen. Ik koop soms beeldjes op een rommelmarkt en veel vrienden en kennissen hebben me er ook al geschonken of verkocht. Ook als we op reis gingen, brachten we er al eens eentje mee.”

2 De collectie van Maria Vanseveren.
Joke Couvreur De collectie van Maria Vanseveren.

Er prijken enkele grotere beelden in de living, maar een van de andere kamers in haar huis is speciaal ingericht om haar verzameling te huisvesten. “Er kwamen wat rekken aan te pas, maar nu kan ik ze tenminste allemaal uitstallen. Al moet ik oppassen dat ik bij het binnen komen nergens tegenaan stoot, want het gevaar dat er eentje sneuvelt, is reëel.”

Kaarsje branden

“Voor mij is die collectie niet zo uitzonderlijk en ik ken nog mensen die heiligenbeelden verzamelen, maar in deze tijden met nog maar weinig gelovigen valt zo’n verzameling natuurlijk extra op”, beaamt ze. “Het is zelfs zo dat veel mensen bij me aanbellen, op zoek naar een beeldje van een bepaalde heilige. Dan vragen ze of ze dat even mogen lenen om er thuis een kaarsje bij te branden, wat ik graag toesta.”

Maria in beeld

Maria leent vanaf zaterdag 18 mei een deel van haar beelden uit aan de parochiekerk van de Paanders. Daar loopt nog tot en met 2 juni elk weekend de tentoonstelling ‘Maria in beeld’. “We stellen tweehonderd Mariabeelden van allerlei makkelijk en in verschillende vormen tentoon”, legt diaken Davy Verkest uit. “We kunnen daarbij putten uit de rijke collectie van Maria, maar er zullen ook exemplaren staan uit de collectie van onze parochiale werkgroep. Een paar jaar geleden organiseerden we al eens een expo rond kerststallen. Dit keer vonden we de tijd rijp om in het kader van ‘meimaand, Mariamaand’ eens met een tentoonstelling van Mariabeelden uit te pakken.”

Je kunt de expo elke zaterdag en zondag tussen 18 mei en 2 juni bezoeken, maar ook op woensdag 22 en 29 mei. Je kunt er telkens van 14 tot 18 uur terecht. Leden van de werkgroep geven een woordje uitleg.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer