Jean-Marie Dedecker.
Benny Proot Jean-Marie Dedecker.

Dedecker wil excuses na uitspraken Juncker over Franstaligen aan de kust: “Hij was waarschijnlijk straalbezopen”

De uitspraken van uittredend Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, over de behandeling van Franstaligen aan de kust, schieten in het verkeerde keelgat bij Jean-Marie Dedecker. “Ik denk dat onze vriend iets besteld heeft toen hij straalbezopen was. Ik ga verontschuldigingen vragen”, zegt de burgemeester van Middelkerke.

Juncker brengt elk jaar enkele dagen door in Middelkerke en dat kwam ter sprake tijdens een interview met De Tijd. “Dertig jaar geleden kon ik bij de slager of de bakker gerust iets in het Frans bestellen. Vandaag wordt dat niet meer geaccepteerd, dus praat ik Duits”, zegt hij. 

Als ze hem niet verstonden, was dat waarschijnlijk omdat hij bezopen was, wat zo’n driekwart van de dag is. Hij krijgt een brief met de vraag zich te verontschuldigen. Ik ga ook eens naar Luxemburg om een halve kilo boerenpastei te bestellen in het Nederlands

Die uitspraken worden in Middelkerke niet gesmaakt. “Als ze hem niet verstonden, was dat waarschijnlijk omdat hij bezopen was, wat zo’n driekwart van de dag is. Hij krijgt een brief met de vraag zich te verontschuldigen. Ik ga ook eens naar Luxemburg om een halve kilo boerenpastei te bestellen in het Nederlands. We zullen eens zien hoe ze daar reageren. Zo’n uitspraken betamen niet voor een voorzitter van de Europese Commissie. Niemand die hem hier ooit gezien of gehoord heeft, niet op café, laat staan bij de beenhouwer. Meer de helft van de leefloners in Middelkerke komen uit Wallonië, we zijn onophoudelijk gul.” 

Dedecker vreest alvast niet voor imagoschade voor zijn gemeente. “Het is eerder tekenend voor zijn geestesgesteldheid. Hij heeft waarschijnlijk de ziekte van Korsakov”, haalt Dedecker uit.

Ook de burgemeester van Oostende, Bart Tommelein toont zich op Twitter niet tevreden. “Wat een wereldvreemdheid. Beweren dat de kust niet gastvrij is en hij hier noodgedwongen Duits zou moeten spreken. Iedereen is hier welkom, ongeacht de taal die men probeert te spreken.”

Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu en voorzitter van toerismebedrijf Westtoer benadrukt dat de kust een gastvrije toeristische bestemming is. “Franstaligen blijven een belangrijke doelgroep en recent onderzoek bevestigt dat Franstaligen ook graag naar de Kust komen. De toeristische sector aan de Kust besteedt voortdurende aandacht aan een gastvrij onthaal. Franstaligen zijn meer dan welkom aan zee.”

119 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • chris delanghe

    "Tournee generale" is in Middelkerke zéér bekend. Heel sociale en vriendelijke mensen...

  • chris delanghe

    Juncker weet blijkbaar nog steeds niet na al die jaren in zij EU kasteel dat bezoekers zich best aanpassen aan de lokale gebruiken. In Vlaanderen is de voertaal nog altijd Nederlands en dat zal hopelijk nog lang zo blijven! Of moeten we straks van mijnheer allemaal Eurocratische taal leren en spreken? Dat esperanto gedoe of wat. Om ons al die rekeningen van de EU bende in ons strot te duwen, maakt het juncker blijkbaar niet zoveel uit welke taal men lokaal spreekt.

Lees meer