2 De familie Dewicke toast op zijn regionale overwinning, op naar de nationale finale
Benny Proot De familie Dewicke toast op zijn regionale overwinning, op naar de nationale finale

Kaantjes en smout vallen in de smaak en stoten door naar de nationale finale

De kaantjes en het smout in ’t Eendenhof in Avekapelle stoten, samen met vijftien andere lekkernijen, door naar de nationale finale van Het Streekproduct 2019. Stemmen kan nog de hele maand. “Aan ons marktkraam voelden we al dat de wedstrijd leefde.”

Het smout en de kaantjes van ‘t Eendenhof haalden het na een spannende strijd van de Boerenpaté uit de Westhoek. Op de derde plaats eindigden uiteindelijk de Oostendse oesters.

“Wat een leuke verrassing. Ik had nooit gedacht dat wij als primus van de regio uit de bus zouden komen”, zegt Willem Dewicke (52) van ’t Eendenhof wanneer we hem feliciteren. “Ik had aan ons marktkraam wel al gevoeld dat de wedstrijd leefde. Zeker toen het artikel ook in de krant is verschenen. Vanuit de hele provincie kreeg ik reactie. Mensen kwamen van Kortrijk, Ieper en Oostende om de kaantjes te kopen. Het is dan ook een product dat je nauwelijks vindt in de slagerij. Er zijn nog maar weinig slagers die een varken in zijn geheel aankopen en dat is nodig wil je het vet gebruiken. Kaantjes blijven over in de zeef nadat je het varkensvet erdoor hebt gegoten. Daarenboven zijn smout en de kaantjes niet zo rendabel. Toch is de vraag groot, dus blijven wij het in onze toonbank leggen. Ik hoor dat mijn klanten de kaantjes vooral verwerken in hun slaatje of bij gebakken aardappelen. Het doet veel mensen terugdenken aan hun kindertijd. Zelf hebben we uiteraard de wedstrijd gepromoot op de markten waar we staan en ook via Facebook.” 

2 Kaantjes.
Benny Proot Kaantjes.

Willem werkt samen met zijn kinderen. Dochter Griet (27) gaat mee naar de markt terwijl zoon Roeland (25) zich ontfermt over de varkens. 

Vandaag woensdag staat ’t Eendenhof in de voormiddag op de markt in Veurne en in de namiddag op ‘Oostende op je bord’. Morgen vind je het kraam in Staden, vrijdag in Gistel en Hooglede en zaterdag in Middelkerke en Diksmuide.

In de tweede stemfase van Het Streekproduct 2019 nemen 16 regionale winnaars het nationaal tegen elkaar op. Van woensdag 18 september tot donderdag 26 september kan je in de HLN-app stemmen op het streekproduct dat volgens jou de titel Het Streekproduct 2019 verdient. Op zaterdag 28 september maken wij de winnaar bekend in Het Laatste Nieuws, op HLN.be en in de HLN-app.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerard Delbaere

    Top

Lees meer