De kerk van Sint-Pieters-Kapelle vormt straks het decor van een modeshow.
Benny Proot De kerk van Sint-Pieters-Kapelle vormt straks het decor van een modeshow.

Kerk Sint-Pieters-Kapelle wordt ontwijd, in april vindt er zelfs modeshow plaats

De kerk van deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle wordt definitief ontwijd. Het gemeentebestuur, dat al langer het dagelijkse beheer van het gebouw op zich nam, wil de kerk onder meer voor verenigingen beschikbaar maken. Op 5 april vindt er al een modeshow plaats. 

De Sint-Pieterskerk is gewijd aan de heilige Petrus, in een nis boven de ingang staat een beeld van hem. De romaanse torenromp van de kerk dateert nog uit de dertiende eeuw en was in tijden van gevaar een soort vluchtplaats voor de bevolking. In de negentiende eeuw werd de Sint-Pieterskerk in neogotische stijl verbreed. De verschillende verbouwingen hebben ervoor gezorgd dat de toren niet helemaal in het verlengde van de rest van het gebouw staat. 

Net als in de rest van Vlaanderen krijgt de kerk steeds minder gelovigen over de vloer. “Momenteel neemt het gemeentebestuur van Middelkerke al het dagelijkse beheer van de kerk op zich”, zegt burgemeester Jean-Marie Dedecker. De definitieve overdracht en ontwijding volgen, eerst moet het bisdom groen licht geven voor de samenvoeging van de lokale Sint-Petrusparochie met de Sint-Niklaasparochie van Slijpe. “Ondertussen zorgen beide kerkfabrieken voor de herverdeling van alle ornamenten van de kerk in ‘Kapelle’. De erfgoedcel Kusterfgoed inventariseerde en catalogeerde enkele kostbare elementen. Het gemeentebestuur zal er in de toekomst meer publieksactiviteiten organiseren. Daarom werden er al een toilet en een kleine bar geïnstalleerd. Zo krijgen succesvolle initiatieven, zoals studeren in de kerk, binnenkort misschien meer navolging.”

Modeshow

Op vrijdag 5 april vindt er alvast een modeshow plaats. Verwacht wel geen presentatie van pikante lingerie. “Momenteel voeren we nog gesprekken met kledingzaken voor een concrete en gedetailleerde invulling”, vertelt schepen voor Lokale Economie Natacha Lejaeghere (Lijst Dedecker). “Het is wel de bedoeling om voor een mooi klank- en lichtspel te zorgen met op de achtergrond gregoriaanse muziek.” De organisatie is in handen van Le Dulle D’s, de vrouwenafdeling van Lijst Dedecker. “Maar het is niet onze intentie om er een politieke activiteit van te maken”, besluit Lejaeghere. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer