De meeste partijen vinden dat het Rauschenbergplein een make-over verdient.
Proot De meeste partijen vinden dat het Rauschenbergplein een make-over verdient.

Maak van Westende parel aan de kust

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN MIDDELKERKE

Hoe zien de verschillende partijen de toekomst van Westende? Open Vld en CD&V plannen de bouw van een parkeergebouw aan de Badenlaan en de heraanleg van het Rauschenbergplein, maar de andere partijen kunnen zich niet vinden in hun voorstellen. Wat zijn hun ideeën om Westende weer leven in te blazen?

De huidige Open Vld-CD&V-coalitie plant een parkeergebouw van drie verdiepingen in de Badenlaan om tegemoet te komen aan de parkeerdruk. "Het begin van de werken is voorzien voor eind dit jaar. Bij het ontwerp werd rekening gehouden met de omliggende gebouwen. Het ontwerp is aangepast aan de omgeving, onder meer dankzij verschillende houtelementen", zeggen huidig burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open Vld) en Dirk Gilliaert (CD&V).


Groen, N-VA, Lijst Dedecker, Vlaams Belang en Project M zijn tegen, buurtbewoners vrezen overlast. "Een parkeergebouw hoort niet thuis aan de ingang van een badplaats. Een ondergrondse parking moet ook hier kunnen", zegt Geert Verdonck (Project M). "Er is voldoende parkeerruimte dicht bij de kernen", zegt Robin De Lille (Groen).


Ook de heraanleg van het Rauschenbergplein, nu een stenen vlakte met tennisterreinen, zorgt voor discussie. Janna Rommel-Opstaele (Open Vld) en Dirk Gilliaert (CD&V): "Het ontwerp van dit plein wordt voor een groot stuk meegenomen in de uitbreiding van de zeedijk. Hetzelfde studiebureau mag de plannen verder ontwikkelen om een vloeiend, modern en visueel geheel te vormen."


Geert Verdonck (Project M) reageert kritisch. "De helft van de ruimte reserveren voor tennisterreinen is niet meer van deze tijd." Groen wil er een park aanleggen en Anthony Goethaels (N-VA) wil de bewoners bij het project betrekken.


Jean-Marie Dedecker spreekt van een Marshallplan. "De herinrichting van het plein moet leiden tot een nieuw kloppend hart van 't Bad. En het Sint-Laureinsstrand kan Klein Ibiza aan de kust worden. De Calidris moet terug een jeugd-, cultuur- en sportcentrum worden met aan het strand een catamaranzone en getijdenzwembad en aan de Kwinte een surfzone."


Tot slot willen alle partijen een gezonde mix vanhuur- en koopwoningen in de Badenlaan. (TVA)

Lees meer