Jean-Marie Dedecker en Peter Reekmans (rechts) starten een samenwerking tussen beide gemeenten op.
VDT Jean-Marie Dedecker en Peter Reekmans (rechts) starten een samenwerking tussen beide gemeenten op.

Middelkerke en Vlaams-Brabantse gemeente Glabbeek starten zusterband op

Middelkerke en het Vlaams-Brabantse Glabbeek zullen verbroederen. Aan de basis ligt de vriendschapsband tussen burgemeesters Jean-Marie Dedecker en Peter Reekmans (Dorpspartij). “Maar de verbroedering gaat veel verder dan onze vriendschap.” 

Middelkerke heeft al verschillende jumelages of partnerschappen met andere gemeenten. In Duitsland wordt bijvoorbeeld verbroederd met Ettlingen, Rauschenberg, Sohren en Büchenbeuren, in Engeland met Clevedon en in Frankrijk met Épernay. Ook met het Waalse Vresse-sur-Semois loopt een samenwerking. Maar een partnerschap tussen twee Vlaamse gemeenten is zeer uitzonderlijk, wat het engagement tussen Middelkerke en Glabbeek opvallend maakt. 

“Loyaliteit”

Aan de basis van de samenwerking ligt de band tussen burgemeesters Dedecker en Reekmans. “Ik zou geen burgemeester geworden zijn, mocht ik ruim tien jaar geleden van Jean-Marie Dedecker niet de kans gekregen hebben om naar het Vlaams parlement te gaan”, aldus Reekmans. “Dankzij dit parlementair mandaat leerde ik niet alleen in Brussel de weg kennen voor heel wat dossiers die onze gemeente nog elke dag ten goede komen, maar ontdekten ook onze inwoners dat ik de juiste man was om onze gemeente te gaan leiden. Doordat Jean-Marie de enige was die mij ooit politieke kansen gaf, heeft hij hiervoor mijn absolute en onvoorwaardelijke loyaliteit.” Beide politici delen ook dezelfde visie op gebied van politiek en bestuur. 

Toeristisch en sociaal

Dedecker duidt het partnerschap. “Ik was uitgenodigd als gastspreker op de nieuwjaarsreceptie van Reekmans’ Dorpspartij. Daar kreeg ik het voorstel om een samenwerking tussen de twee gemeenten op te starten. Ik ben op dat voorstel ingegaan, maar het moet nog geofficialiseerd worden in de gemeenteraad. Ik weet niet of we het nog op de agenda van de zitting van donderdag kunnen zetten, maar anders gebeurt dat wel tijdens de daaropvolgende zitting.” Wat houdt de samenwerking nu concreet in? “In een eerste fase omvat de verbroedering vooral toeristische initiatieven, waarbij de kustbewoners op uitstap kunnen komen naar onze fruitgemeente”, stelt Reekmans. “En de inwoners van Glabbeek kunnen tijdens de zomermaanden op uitstap komen naar onze kustgemeente”, vult Dedecker aan. Er zitten al enkele acties in de pijplijn. In Glabbeek organiseren ze een Bloesemweekend in mei, waarnaar de gemeente Middelkerke een bus  zal inleggen voor hun inwoners. In juni is er in Middelkerke het Bierweekend en in november het Champagnefestival, waarop Glabbeek dan weer een bus zal inleggen. “Maar het gaat verder dan deze toeristische en sociale synergie. Zo is Peter een absolute specialist inzake intercommunales en nutsmaatschappijen”, zegt Dedecker. “Hij heeft al een studie gemaakt met de berekening welke aanbieder van elektriciteit en water voor Middelkerke het meest voordelig is. Dit kan een besparing betekenen voor de inwoners. Ook op die manier kunnen we informatie uitwisselen.” 

Middelkerkse oorlogshelden

De band heeft ook een historisch tintje. “In 1914 vochten meerdere soldaten uit Middelkerke mee in onze regio", zegt Reekmans. “Zij kwamen onze gemeente verdedigen tegen de Duitsers. In totaal sneuvelden dertig Belgen, waaronder dus Middelkerkenaren.” Op 18 augustus worden de gevechten herdacht en zullen de burgemeesters van beiden gemeente aan het massagraf bloemen neerleggen. “Dit koppelen we aan Glabbeek Proeft, waar we dit jaar het vlees van onze lokale witblauw runderen zullen laten proeven”, besluit Reekmans. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer