De laatste jaren verschijnen er elk jaar kliffen op het strand bij een winterstorm.
Benny Proot De laatste jaren verschijnen er elk jaar kliffen op het strand bij een winterstorm.

Onderzoek bewijst dat ophogen strand beschermt tegen overstroming (ondanks de kliffen die elk jaar ontstaan)

De zandopspuitingen aan onze kust bieden een degelijke bescherming tegen overstroming. Dat blijkt uit de conclusies van het CREST-onderzoeksproject. Nochtans was er veel kritiek op de dure zandopspuitingen, omdat er de laatste jaren bij winterstormen kliffen worden gevormd.

Na zowat elke winterstorm verschijnen op tal van stranden aan onze kust zogenaamde ‘strandkliffen’, gevolgd door de nodige kritiek. Enerzijds vormen de kliffen een veiligheidsrisico voor wandelaars, anderzijds wekken ze de indruk dat zandopspuitingen zinloos zijn en letterlijk zand naar zee dragen. 

Nieuwe onderzoeksresultaten van het vierjarige CREST-project tonen nu aan dat het strand na een storm spontaan herstelt in de daaropvolgende maanden. Tezelfdertijd dragen de opspuitingen bij tot een versteviging van de duinen en bieden ze een beschermende buffer voor de zeedijken tegen golfgeweld. “Dat is goed nieuws, want het bevestigt met cijfers dat de huidige vorm van kustbescherming werkt”, zegt professor Jaak Monbaliu, coördinator van CREST.

Metingen demonstreren overigens dat de duinen de voorbije decennia gemiddeld met 6,2 kubieke meter per meter per jaar (m3/m/j) zijn gegroeid.

Voor het CREST-project werden proeven gedaan in de testfaciliteiten van de UGent, het Waterbouwkundig Laboratorium en Deltares. Daarnaast ontwikkelde CREST het FLIAT-model, een stevige basis voor overstromingsberekeningen voor het hinterland. Dat instrument kan op termijn bijzonder waardevol zijn bij een verdere zeespiegelstijging en een toenemend risico op overstroming.

Het CREST-project groepeert tien instituten uit de academische wereld, de Vlaamse overheid en de private sector, en bouwde de voorbije vier jaar heel wat kennis op over kustprocessen.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Louis Dedenker

    Voor zover ik weet is er aan de oostkust geen enkel gebouw bij gebouwd in de duinen die er al bestonden. En zeker niet tot waar de zee komt. En vroeger kwam bij storm of springtij in Knokke Heist het water tot aan de dijk, door het opspuiten is dat nu niet meer.

  • Mohtas Kebal-Gerheem

    Inderdaad en opnieuw rivieren openleggen

Lees meer