3 De brandweer heeft het vervuilde water ingedamd met absorberende oliebomen.
Bart Boterman De brandweer heeft het vervuilde water ingedamd met absorberende oliebomen.

Opnieuw grote mazoutvervuiling in haven, dit keer in Vuurtorendok

Het water van het Vuurtorendok in Oostende is vervuild met laag diesel. “Over nagenoeg het hele dok ligt een film olie op het water", stelt brandweerluitenant Serge Van Cleven. Mogelijk is de mazout afkomstig uit het Visserijdok. Daar liep het vorige week maandag fout aan scheepswerf IDP Shipyard bij het overpompen van diesel van het ene schip naar het andere. 

De vervuiling in het Vuurtorendok werd maandagmorgen vastgesteld. “Het is een moeilijk te bestrijden probleem. Met de havenautoriteiten is afgesproken om de diesel in te dammen met absorberende oliebomen. Onze duikers hebben die oliebomen tussen het Vuurtorendok en het Visserijdok geplaatst, zodat het vervuilde water niet kan wegstromen. De mazout moet verdampen, want het bestrijden met een detergent is haast even vervuilend en schadelijk voor het milieu als de diesel zelf”, aldus de brandweerluitenant. 

3 Mogelijk is de vervuiling afkomstig van een incident van vorige week maandag in het Visserijdok.
Bart Boterman Mogelijk is de vervuiling afkomstig van een incident van vorige week maandag in het Visserijdok.

Een precieze oorzaak is moeilijk te achterhalen. “Maar wellicht is de mazout nog steeds afkomstig van het incident van vorige week maandag. Toen kwamen tientallen liters diesel terecht in het Visserijdok. Wellicht heeft de wind de mazout in het Vuurtorendok geblazen, al ligt er in het Visserijdok ook nog steeds diesel op het water”, zegt Serge Van Cleven. 

3 Er ligt een dunne maar goed zichtbare film olie over het water.
Bart Boterman Er ligt een dunne maar goed zichtbare film olie over het water.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer