3 Een fiere Eddy Durnez op zijn wijngaard
Benny Proot Een fiere Eddy Durnez op zijn wijngaard

Wijnbouwer Eddy Durnez plant met 500 druivenstokken grootste wijngaard aan de kust

Net over de grens van Middelkerke met deelgemeente Wilskerke heeft wijnbouwer Eddy Durnez (61) de grootste wijngaard van de kust aangelegd: vijfhonderd druivenstokken op een perceel van 1.000m². “De rijke grond is ideaal om wijn te bouwen. Maar we gaan niet de commerciële toer op.”

Eddy Durnez is afkomstig uit de Leiestreek en al dertig jaar actief in de wijnwereld. Tien jaar terug startte hij in Tiegem, ten zuiden van Waregem, met het geven van workshops onder de naam Leiestreekwijn. Zes zaterdagen per jaar komen wijnliefhebbers samen om àlles over het maken van het geliefde drankje te weten te komen: van het planten en onderhouden van wijnstokken tot het brouwen en proeven. Tussendoor wordt ook gekookt en aan ‘food pairing’ gedaan. “Op het einde van de rit kunnen mensen op een laagdrempelige manier thuis hun eigen wijn maken – dat garandeer ik”, vertelt de gepassioneerde Eddy. Nu zal hij zijn workshops in Middelkerke organiseren. Daarvoor werden afgelopen weekend met een grondboor maar liefst 500 druivenplantjes geplant, meteen de grootste wijngaard aan onze kust. Tijdens Erfgoeddag lichtte Eddy zijn plannen toe.

3 De druivenstokken steken nu zowat tien centimeter boven de grond uit
Benny Proot De druivenstokken steken nu zowat tien centimeter boven de grond uit

Goeie grond

“Ik ben al een half jaar bezig met de voorbereidingen van dit project. Zo werd onder meer een grondanalyse uitgevoerd. Er zitten hier ongelooflijk veel mineralen en schelpjes in de grond. Dat is alvast een ideale voedingsbodem voor wijnstokken. Ook het weer is hier best oké. Wat de impact van de wind zal zijn, moeten we nog afwachten, maar ze kan een positieve invloed hebben op de bestrijding van ziektes. Waarom ik nu voor Middelkerke heb gekozen om wijn te bouwen? Wel, er is die overduidelijke stedenband met het Franse Épernay, in de Champagnestreek. De grond is trouwens gelijkaardig. Dat de bekende wijnkenner Alain Bloeykens bij de gemeente werkt, wist ik zelfs niet. Maar ik ben niet nerveus om de wijn door hem te laten proeven”, knipoogt Eddy.

3 Eddy Durnez stelde zijn wijn voor tijdens de gesmaakte Erfgoeddag in Leffinge, Middelkerke
Benny Proot Eddy Durnez stelde zijn wijn voor tijdens de gesmaakte Erfgoeddag in Leffinge, Middelkerke

Meer dan 700 flessen

Eddy plantte een aardig rijtje druivensoorten aan. “Acolon, pinot noir, chardonnay, siegerebe, sauvignon blanc, regent en johanniter”, gaat Eddy door. “Van de vijfhonderd plantjes zijn er toch 90 procent witte druiven en 10 procent blauwe druiven. Vermoedelijk kunnen we volgend jaar al de eerste paar flessen presenteren, maar de grote opbrengst is pas voor de jaren erop. Als je wijn kan maken van alle plantjes, dan kom je in totaal aan zo’n 700 flessen. Let wel: we gaan dit niet commercialiseren of op de markt brengen. De wijngaard is onderdeel van de lessen en workshops wijnbouwen, die weliswaar voor iedereen toegankelijk zijn.” Alle info en inschrijvingen: www.leiestreekwijn.be.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer