5 Yordi van het Burgermanneke pakt de hamburger van zijn trouwe klant Maurice in.
Yannick De Spiegeleir Yordi van het Burgermanneke pakt de hamburger van zijn trouwe klant Maurice in.

“Blij dat markt terug is, maar ik mis kippen- en viskramen”: Lokerse woensdagmarkt maakt wederoptreden na twee maanden afwezigheid door corona

Voor de eerste keer sinds de uitbraak van het coronavirus kon de Lokerse woensdagmarkt opnieuw plaatsvinden. Al was het wel even wennen voor de bezoekers, door het beperkter aanbod van kramen, de vaste in- en uitgangen en het circulatieplan met eenrichtingsverkeer.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De geur van versgebakken hamburgers en wafels, een stralende lentezon en marktkramers die hun waren aanprijzen. Heel wat Lokeraars genoten ervan om woensdagochtend opnieuw hun vertrouwde markt te bezoeken. Weliswaar onder andere omstandigheden dan ze gewoon zijn.

Oorspronkelijk lag er in Lokeren een plan op tafel om de 118 kramen te verhuizen naar de lange Sportlaan, maar de beslissing van de federale overheid om maximaal 50 kramen toe te laten per markt, stak daar een stokje voor. Daarom werd beslist om enkel kramen toe te laten uit Lokeren en de omliggende gemeenten. Dat heeft ook zijn gevolgen voor het aanbod. “Normaal koop ik altijd kalkoenstoofvlees bij mijn vertrouwd kippenkraam, maar dat was nergens te vinden”, zegt Hilde Bracke, die haar boodschappen kwam doen. Ook van een viskraam geen spoor. De kippen- en viskramen die normaal op de woensdagmarkt staan, zijn niet afkomstig uit Lokeren en omstreken.

5 Bij het betreden en verlaten van de markt wordt van de bezoekers verwacht dat ze handgel gebruiken.
Yannick De Spiegeleir Bij het betreden en verlaten van de markt wordt van de bezoekers verwacht dat ze handgel gebruiken.

“We moesten een knoop doorhakken omdat er slechts 50 kramen zijn toegelaten”, zegt burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld). “Omdat verre verplaatsingen nog steeds afgeraden worden, hebben we geopteerd om enkel de kramen uit Lokeren en omliggende gemeenten toe te laten. Een uitzondering daarop is niet mogelijk. We merken wel dat alles vlot verloopt en hanteren een telsysteem, zoals is opgelegd. Deze ochtend wandelden er gemiddeld zo’n 400-tal mensen over de markt.”

5 De woensdagmarkt in coronatijden: minder kramen en eenrichtingsverkeer.
Yannick De Spiegeleir De woensdagmarkt in coronatijden: minder kramen en eenrichtingsverkeer.

Koen Versele en Martine De Meyer van het gelijknamige brood- en banketkraam zijn opgetogen dat ze hun trouwe klanten terugzien. “We kunnen de mensen hier in openlucht bedienen. De situatie in sommige supermarkten is veel onveiliger. Gezondheid komt op de eerste plaats, maar het verbod op de markten begrepen we toch niet zo goed. De afgelopen weken hebben we onze klanten thuis beleverd, maar we zijn blij dat we onze klanten weer op de markten kunnen verder helpen.” 

Kristel van de Wase Fruitmarkt zit met een dubbel gevoel. “Voor een heropstart was dit geen slechte dag, maar we halen zeker niet de omzet van een normale lentedag. We zijn blij dat we hier opnieuw kunnen postvatten, maar missen onze collega’s die hier niet kunnen staan door de beperking van het aantal kramen. Dat is vooral jammer voor die mensen, maar ook voor ons, want een extra aanbod versterkt elkaar.” 

Klant Maurice bestelt een hamburger bij Yordi Van Den Neste van het Burgermanneke. Zijn burger opeten aan het kraam zit er niet in, maar daar maalt Maurice niet om. Zijn hamburger wordt netjes ingepakt. “Ik at hem vroeger ook soms thuis op. Ik ben blij dat ik hier weer een praatje kan slaan terwijl ik mijn burger bestel.”

5 In- en uitgangen staan duidelijk aangegeven bij het kraam van Koen en Martine.
Yannick De Spiegeleir In- en uitgangen staan duidelijk aangegeven bij het kraam van Koen en Martine.
5 Deze marktkramers zijn opgetogen dat ze hun klanten terugzien.
Yannick De Spiegeleir Deze marktkramers zijn opgetogen dat ze hun klanten terugzien.

Lees meer