2 Archeologen aan de slag op de voormalige suikerfabrieksite in Moerbeke.
Heemkundige kring ERCUS Archeologen aan de slag op de voormalige suikerfabrieksite in Moerbeke.

Archeologen voeren onderzoek uit op voormalige suikerfabrieksite

Op het deel van de suikerfabrieksite waar straks vier appartementsblokken verrijzen, is vorige week een archeologisch onderzoek gestart.

De opgravingen zijn niet toegankelijk voor het publiek, maar via de Facebookpagina van de heemkundige kring ERCUS kan je de voortgang op de voet volgen. “Het onderzoek is het gevolg van een vooronderzoek via boringen, waarbij zaken uit het steentijdperk naar boven kwamen”, zegt Maurice Fruytier van heemkundige kring Ercus. “Ook al is dit een periode van 14.000 tot 8.000 jaar geleden. Het behoort tot de heemkunde van onze gemeente. Men vindt er de eerste tekenen van aanwezigheid van de mens.” 

Waardevolle vondsten

De archeologen zullen in totaal een 40 tot 50-tal werkdagen in de weer zijn en kunnen al uitpakken met enkele waardevolle vondsten. “Woensdag werden er 2 klingen gevonden: dit zijn afslagen die gebruikt werden als een soort mes”, verduidelijkt Fruytier. Ook op geologisch vlak gaat het om een interessant onderzoek. “Er wordt een sleuf van een drietal meter diep getrokken. Dergelijk onderzoek is langs de Moervaart nog nooit gebeurd. Hopelijk geeft het onderzoek een beter zicht op de vorming van de zandrug tussen Maldegem en Antwerpen en het daarachter liggend gebied: de moervaartdepressie met de huidige Meersen.”

2 Er werden al enkele ‘klingen’ gevonden: afslagen die gebruikt werden als een soort mes.
Heemkundige kring ERCUS Er werden al enkele ‘klingen’ gevonden: afslagen die gebruikt werden als een soort mes.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer