3 Ann Dieleman geeft tekst en uitleg aan de bezoekers op haar boerderij.
Yannick De Spiegeleir Ann Dieleman geeft tekst en uitleg aan de bezoekers op haar boerderij.

Boeren stellen deuren open voor buren

Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat willen mensen dichter bij hun boerende buur brengen. Vijf landbouwbedrijven uit  de regio hebben zaterdag voor de eerste editie hun deuren opengezet. 

Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat gaan de komende twee jaar op zoek naar land- en tuinbouwbedrijven die zich willen openstellen voor hun buurt. In het kader van het Europees project ‘Boerende buurt’ willen ABS en Boerenbond de band tussen de burger en de boer verkleinen. “We kozen als werkgebied Wachtebeke, Stekene, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Beveren en Kruibeke”, zegt Paul Cerpentier, ondervoorzitter van ABS. “Op deze manier willen we de landbouwsector positief in de kijker zetten en het imago van onze familiale landbouw positief houden.”

Joeri Van Loo en Ann Dieleman uit Moerbeke-Waas namen ook deel aan het initiatief en gaven een rondleiding op hun vleesveebedrijf. Honderden buren en geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen hoe het er achter de schermen op het landbouwbedrijf aan toegaat. Boerin Ann toonde de bezoekers tijdens de rondleiding in groepjes de hele levenscyclus van een kalfje tot een volwassen rund. Het comfort waarbij de dieren op het bedrijf opgroeien genoot bijzonder veel waardering van de bezoekers.

3 Geert Meersschaert en Kris Van Royen stelden eveneens de stallen open voor het publiek.
Kristof Pieters Geert Meersschaert en Kris Van Royen stelden eveneens de stallen open voor het publiek.

Ook Geert Meersschaert en Kris Van Royen van Saeftingherhof in Prosperpolder mochten heel wat bezoekers ontvangen. “Voor ons was het een kleine stap want de buren komen hier sowieso al over de vloer”, zegt Geert Meersschaert. “We hebben een kleine hoevewinkel en verkopen ons unieke présalé-vlees rechtstreeks aan de consument. Klanten komen met hun kinderen en die mogen dan een kijkje in de stallen nemen. We vinden het belangrijk want de afstand tussen producent en consument is te groot geworden. Kinderen denken tegenwoordig dat melk uit een karton komt en vlees uit een plastic bakje.”

In Stekene konden buren terecht op de boerderij van Herman Cerpentier en Els De Cock. Ze besloten samen met hun zonen Maarten en Jonas drie jaar geleden om het over een totaal andere boeg te gooien. Toen Friesland Campina hun na vele jaren dienst plots bedankte, moesten ze op zoek naar een andere afnemer en verdeler. Dat leek hen het geknipte moment om over te schakelen op biologische melk. Het leverde de bioboerderij vorig jaar nog de gemeentelijke milieuprijs op.

3 Herman Cerpentier en Els De Cock kozen enkele jaren terug om enkel nog biologische melk te produceren.
Kristof Pieters Herman Cerpentier en Els De Cock kozen enkele jaren terug om enkel nog biologische melk te produceren.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer