Het is verboden om te zwemmen in de Moervaart.
Foto Kristof Pieters Het is verboden om te zwemmen in de Moervaart.

Burgemeester De Caluwé (Open Vld): “Zwem niet in Moervaart of kreken”

Deze week worden er tropische temperaturen verwacht. Door het warme weer zoeken velen verkoeling in het water. “Toch mag er enkel in erkende zwemwateren worden gezwommen”, stipt Moerbeeks burgemeester en federaal volksvertegenwoordiger Robby De Caluwé (Open Vld) aan. 

De Moervaart, de kreken en andere rivieren, beken of visvijvers zien er in de zomer verleidelijk uit voor een frisse duik. “Toch zijn er enkele gevaren en risico’s verbonden aan het zwemmen op die locaties. Er kunnen bijvoorbeeld verborgen hindernissen zijn onder het water, stromingen kunnen zwemmers in moeilijkheden brengen en het betreden van ecologisch kostbare oeverzones kan voor grote schade zorgen”, verduidelijkt de burgervader. “Ook de waterkwaliteit kan het op bepaalde locaties of recreatie niet toelaten. Daarom mag je enkel in erkende zwemwateren gaan zwemmen. Op alle andere locaties geldt er een zwemverbod. Er mag dus niet worden gezwommen in de Moervaart of in de kreken.”

Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je niet kan genieten van het water. Op www.kwaliteitzwemwater.be zie je waar je wel terecht kan. Deze interactieve kaart geeft je een overzicht van erkende zwemvijvers en recreatiedomeinen. Daar meet de Vlaamse Milieumaatschappij de zwemwaterkwaliteit. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer