7 Kirsten Tollenaere maakt plantenhoudertjes en handtassen van gerecycleerde jeansbroeken.
Yannick De Spiegeleir Kirsten Tollenaere maakt plantenhoudertjes en handtassen van gerecycleerde jeansbroeken.

Eerste evenement rond duurzaamheid lokt pak volk naar Vlinderdreef: “Zie je wel dat er in Moerbeke een draagvlak is”

In de polyvalente zaal van gemeentelijke basisschool De Vlinderdreef vond zondagochtend de eerste editie plaats van het duurzaamheidsevenement van de werkgroep FIT. Bezoekers konden kennismaken met een ruim gamma aan lokale initiatieven op vlak van duurzaamheid. “De hoge opkomst bewijst dat er in onze gemeente een draagvlak is”, zegt medeorganisator Christine Vervaet.

7
Yannick De Spiegeleir
7
Yannick De Spiegeleir

De felle regenbuien waren zondagochtend geen spelbreker voor het eerste duurzaamheidsevenement in Moerbeke. Voor de sessie ‘plogging’ kwam een twintigtal sportievelingen opdagen dat al joggend zwerfvuil opraapte, maar vooral in gemeentelijke basisschool De Vlinderdreef was het aangenaam druk. “Voor ons ontbijt met producten van lokale producenten noteerden we 70 inschrijvingen”, weet Vervaet. “We wilden vooral bewijzen dat er op vlak van duurzaamheid heel wat leeft in onze gemeente. Zo is er ook een nieuwe LETS-groep op til, maar dat die initiatieven nog te vaak onder de radar blijven. Ik denk dat we in ons opzet geslaagd zijn.” Voor de organisatie van het evenement kreeg werkgroep FIT de steun van intercommunale IDM. Die maakte onder andere van de gelegenheid gebruik om de nieuwe sorteerregels voor de blauwe zak spelenderwijs bekend te maken aan de kinderen die aan de slag konden met ‘trash fun’.

7 Duurzaamheidsevenement Moerbeke
Yannick De Spiegeleir Duurzaamheidsevenement Moerbeke
7 Duurzaamheidsevenement Moerbeke
Yannick De Spiegeleir Duurzaamheidsevenement Moerbeke

Aan de verschillende infostandjes was het gezellig druk. Anneke van ‘Mooi in Balans’ gaf tekst en uitleg bij de scrubs die ze maakt van natuurlijke producten zoals honing en kaneel en bij ‘Atelier Kirsten - la Fille rouge et ses Rêves’ konden kinderen aan de slag om tweedehands jeansbroeken om te vormen tot stijlvolle plantenhoudertjes. “Ik heb zelf ook al een handtas gemaakt van jeansbroeken. Het toont aan dat je mits wat creativiteit veel zaken kan recycleren”, verduidelijkt Kirsten Tollenaere. Ook Rani Mendonck van de Moerbeekse boekenruilkast was van de partij. “Het enthousiasme is groot. We hebben al heel wat nieuwe boeken gekregen voor onze kast”, lacht ze.

Het duurzaamheidsevenement werd deze namiddag afgesloten met een waterwandeling. Een organisatie van Curieus Moerbeke. “We starten de wandeling aan het Moerbeekse waterzuiveringsstation, maar ik geef de mensen ook tekst en uitleg over de historiek van de Moervaart, die oorspronkelijk is aangelegd voor turfwinning. De mensen komen ook meer te weten over de scheepswerven die vroeger aan de Zate en de Terwestbrug gevestigd waren”, verduidelijkt gids Claudia Piens.

7 Duurzaamheidsevenement Moerbeke
Yannick De Spiegeleir Duurzaamheidsevenement Moerbeke
7 Duurzaamheidsevenement Moerbeke
Yannick De Spiegeleir Duurzaamheidsevenement Moerbeke

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer