Houdt blauwe burcht stand?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN MOERBEKE

Blijven de liberalen oppermachtig in Moerbeke of dwingt de kiezer hen in zee te gaan met een coalitiepartner? Dat is zondag dé hamvraag in de suikergemeente.

Al meer dan 170 jaar zijn de liberalen aan de macht in Moerbeke. Ook na het afhaken van de betreurde Filip Marin in 2012 hield het blauwe bastion stand. Nipt weliswaar, Open Vld behaalde 47,68 procent van de stemmen: goed voor 9 van de 17 zetels in de gemeenteraad.

Toenmalig partijvoorzitter Robby De Caluwé kreeg de zware taak om de populaire Marin op te volgen. Minder flamboyant dan zijn voorganger, maar met een gezonde dosis daadkracht groeide De Caluwé de afgelopen jaren in zijn rol als burgervader. Zo slaagde hij erin om, in samenspraak met de Moerbekenaren, een toekomstvisie op poten te zetten voor de voormalige site van de suikerfabriek en werd er een nieuwe gemeenteschool gebouwd. Ook in moeilijke situaties bleef De Caluwé overeind. Nadat een aannemer bij de afbraak van de oude gemeenteschool onoordeelkundig asbest verwijderde, kreeg het gemeentebestuur achteraf complimenten van de ouders voor hun heldere communicatie.

Toch is het zeker geen uitgemaakte zaak dat het blauwe bastion overeind blijft na 14 oktober. Zes jaar geleden viel het oppositiekartel 'Moerbeke Anders' uiteen. Onder leiding van fractieleider Lut Van de Vijver behaalden de christendemocraten drie zetels. Na zes jaar "constructieve oppositie" hoopt 'CD&V +' op extra zetel(s). Van de Vijver belooft de Moerbeekse kiezer onder meer een belastingverlaging: volgens de meerderheid van Open Vld een onrealistisch voorstel.

Nieuwkomer N-VA surfte bij de vorige stembusgang mee op het succes van de nationale partij en behaalde drie zetels, maar zag de voorbije jaren de ene na de andere mandataris afhaken. Voorzitter en lijsttrekker Marc Cossaer bracht opnieuw rust in de tent en wil Open Vld het vuur aan de schenen leggen met thema's als mobiliteit en veiligheid.

Het kartel sp.a - Groen leek na het afhaken van bezieler Etienne Coppens op sterven na dood, maar met de lijst MENS, een combinatie van socialisten, groenen en onafhankelijken, komt er alsnog een progressieve partij op in Moerbeke onder leiding van Seline Somers. (YDS)

Robby De Caluwé.
Yannick De Spiegeleir Robby De Caluwé.

DE PARTIJEN DOORGELICHT

Open Vld, de enige meerderheidspartij in Moerbeke, trekt net als zes jaar geleden opnieuw met Robby De Caluwé als lijsttrekker naar de kiezer. Wel haken er enkele anciens af: eerste schepen Pierre De Bock en schepen van Cultuur Marc Fruytier namen na 30 jaar afscheid. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren ze samen goed voor bijna 1.200 stemmen. De drie overige schepenen Sarah Poppe, Thierry Walbrecht en Rudy Van Megroot staan wel op de lijst. Gemeenteraadslid Frederic Dierinck vervolledigt de top 5. Voormalig Vlinderdreefdirecteur Stijn Deschepper is lijstduwer.

Lijsttrekker Lut Van de Vijver van CD&V+ profileert zich als bruggenbouwer en zette enkele 'verruimingskandidaten' op de lijst: Bert Lootens, Tom Aerens en Karen De Block komen op als onafhankelijken onder de vlag van CD&V+. Op plaats twee staat gemeenteraadslid Marnik Cooreman: inwoner van Koewacht. Voorzitter Kathleen Plasschaert staat op plaats 3. Ook de jeugd krijgt een kans bij CD&V: de 22-jarige KLJ-hoofdleidster bekleedt de vierde plaats. Lijstduwer is gemeenteraadslid Guido Van Hoecke.

Marc Cossaer zette N-VA Moerbeke als voorzitter terug op rails na een woelige periode. Hij trekt de lijst. In vergelijking met de vorige gemeenteraadsverkiezingen staan er heel wat nieuwe gezichten op de lijst. In de top vijf slechts één vrouw: winkelbediende Franka Verhey, gevolgd door ondervoorzitter Tom Hillaert, bestuurslid en webbeheerder Giovanni Ferrari en secretaris Tom Scheepmans. Huidig gemeenteraadslid Arnold Willem fungeert als lijstduwer.

Het scheelde geen haar of de socialisten en groenen waren dit jaar niet vertegenwoordigd op de kieslijsten in Moerbeke. Daar stak Seline Somers, de voormalige directrice van middelbare school De Moerbei, een stokje voor. Met MENS , voluit Moerbeke Ecologisch en Sociaal, hield ze een nieuwe progressieve partij boven de doopvont. Al diende MENS geen volledige lijst in met vijftien kandidaten. Naast lijsttrekker Somers (Groen) zijn er nog vier andere kandidaten: Lotfi Benhalima (onafhankelijk), Pia Delcourt (onafhankelijk), Vince Van Der Linden (sp.a) en Chris Van Kwikkelberghe (Groen).

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer