Asbest
IDM Asbest

IDM start met ophaling asbestafval

Afvalintercommunale IDM is deze maand gestart met een ophaling aan huis op afroep voor asbestgolfplaten. Zo kunnen inwoners op een makkelijke, voordelige én veilige manier van hun asbest afgeraken.

Op heel wat daken van tuinhuizen, garages en bijgebouwen in Vlaanderen liggen nog steeds golfplaten die asbest bevatten. Asbeststof is kankerverwekkend.

De Vlaamse overheid heeft een actieplan rond asbestafbouw. IDM werkt daar graag aan mee, zo moeten tegen 2034 de meest risicovolle asbesttoepassingen verwijderd zijn.

Door het actieplan komt de Vlaamse overheid tussen in de kosten, waardoor burgers minder zullen betalen. Voor 30 EUR kan elke (particuliere) inwoner 1 asbestplatenzak aanvragen, beschermingskit (beschermend pak, mondmasker en handschoenen) en ophaling aan huis inbegrepen. Voor 10 EUR kan een extra beschermingskit worden aangekocht.

Om iedereen de kans te geven van dit project gebruik te kunnen maken, kan er per adres slechts 1 platenzak aangevraagd worden, goed voor max. 20 asbestplaten of ca. 50 m² asbest. Dit komt overeen met ongeveer 500 kg.

Hoe asbestplatenzak aanvragen?

De asbestplatenzak kan aangevraagd worden via het E-loket (www.idm.be/E-loket) of via telefoon (09 298 21 10) en wordt nadien aan huis geleverd. Wie daar niet op wil wachten, kan de zak ook afhalen in de kantoren van IDM in de Moortelstraat en ter plaatse betalen of kan de zak ook (na overschrijving) afhalen op het recyclagepark. Wie de zak heeft ontvangen, kan nadien een telefonische afspraak maken voor ophaling aan huis van de gevulde zak.

Ophaling aan huis enkel voor golfplaten, wat met ander asbesthoudend materiaal?

Met ander (en kleiner) asbestafval kunnen inwoners ook nog steeds terecht op alle IDM-recyclageparken. In dat geval moet het asbesthoudend materiaal tijdens het transport wel goed verpakt zitten, zodat geen asbestvezels of -stof kan ontsnappen.

Op het recyclagepark worden kleine veiligheidszakken verkocht (1,50 EUR) om het asbest veilig achter te laten in de asbestcontainer.

Wie met asbest naar het recyclagepark gaat, checkt steeds best eerst de website van IDM voor de openingsuren van de parken (www.idm.be/recyclageparken). Op sommige parken zijn speciale dagen en uren voorzien voor de aanlevering van asbest.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer