2 Marie, Klaartje, Dries en Stan willen de Lokeraars bedanken die een affiche tegen het straatracen aan hun raam hebben gehangen.
Yannick De Spiegeleir Marie, Klaartje, Dries en Stan willen de Lokeraars bedanken die een affiche tegen het straatracen aan hun raam hebben gehangen.

Marie (8) bedenkt originele campagne tegen straatracen: “Lokeraars bedanken die affiche hebben opgehangen”

‘Deze straat is geen racecircuit’. Die boodschap hangt op tientallen plaats uit in de Lokerse centrumstraten. Bedenker van de geslaagde campagne is de 8-jarige Marie Van Elslande. “Door de ronkende motoren kan ik de slaap soms niet vatten.”

Samen met haar mama Klaartje, papa Dries en broer Stan (6) verhuisde Marie een jaar geleden naar het centrum van Lokeren. “We wonen hier graag, maar ’s nachts worden we jammer genoeg vaak wakker door straatracers”, vertelt het meisje. “We wilden graag iets doen aan dat probleem.”

Het bracht haar op een creatief idee: wat als we nu eens affiches voor onze ruit hingen om straatracers op te roepen om rustiger te rijden?  Zo gezegd, zo gedaan. Met de hulp van hun mama drukten Marie en Stan eind juni 200 affiches af met de boodschap ‘Deze straat is geen racecircuit’ onderaan kwam een symbolische geruite vlag met witte en zwarte blokjes. “In het Formule 1 is dat het teken voor racers om te stoppen.”

2 Ook op de Markt hebben enkele handelszaken de affiche bevestigd aan hun ruit.
Yannick De Spiegeleir Ook op de Markt hebben enkele handelszaken de affiche bevestigd aan hun ruit.

Het gezin trok langs de centrumstraten om alle affiches te bussen. Hun enthousiaste actie bleef niet zonder gevolg. “De voorbije weken hebben tientallen Lokeraars onze affiche aan hun ruit of deur gehangen. We zijn blij met zoveel respons”, glunderen Marie en Stan. “Sommige mensen kwamen zelfs naar buiten om ons aan te moedigen of te bedanken.”

Brullende motoren

Ze hopen dat ook de straatracers de affiches hebben gezien. “Aan de overkant van onze straat is een speelplein. Toen papa overstak, werd hij bijna aangereden door iemand die te snel reed. Naast het lawaai van de brullende motoren is racen ook gevaarlijk.”

Alle Lokeraars die de affiche omhoog hebben gehangen, mogen binnenkort een bedankingsbriefje in hun bus verwachten. “We hebben gemerkt dat heel wat mensen niet blij zijn met de straatracers en willen dat er iets aan gedaan wordt.”

Uitnodiging

Aan het bedankingsbriefje koppelt het gezin Van Elslande ook een uitnodiging. “We hebben een zaaltje naast ons huis: ‘De Wablief’. Omdat zoveel mensen letterlijk en figuurlijk wakker liggen van het straatracen nodigen we hen uit voor een babbeltje en drankje op zondag 8 september.”

Ook burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld) en de nieuwe korpschef van de Lokale Politie Lokeren Dirk De Paepe mogen een invitatie verwachten. “We hebben in jullie krant gelezen dat de korpschef bereid is om te luisteren naar de zorgen van de Lokeraars. We hopen dan ook dat we hem mogen verwachten”, klinkt het uitnodigend.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Katrien Beyls

    De stad kan eventueel drempels laten aanleggen of bloembakken plaatsen.

  • willy van der Wijk

    IS verwonderlijk dat de gemeente geen baanverhogingen plaatst ????

Lees meer