De verdachte probeerde altijd foto's en filmpjes van zijn slachtoffers los te peuteren.
Foto ANP XTRA De verdachte probeerde altijd foto's en filmpjes van zijn slachtoffers los te peuteren.

Meisjes afgedreigd met naaktfoto's

MAN (25) MAAKTE 18 SLACHTOFFERS MEESTEN ZIJN OOK VERKRACHT

Een man (25) uit Mol deed zich op internet voor als een zestienjarige. Met schuilnamen als 'Marco Polo' en 'Jake Flake' overhaalde hij meisjes vanaf twaalf jaar naaktfoto's en -filmpjes van zichzelf door te mailen. Met die naaktfoto's achter de hand verplichtte Kristof V. meisjes ook tot seks. "Achttien slachtoffers zijn geïdentificeerd, maar op zijn computers stonden foto's van nog veel meer meisjes", zei openbaar aanklager Catherine Dederen.

De tenlasteleggingen waarvan Kristof V. (25) uit Mol verdacht wordt, zijn niet min: verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en aanzetten tot ontucht. Zijn slachtoffer waren allemaal minderjarige meisjes. "Het jongste slachtoffer was amper twaalf", verduidelijkte openbaar aanklager Catherine Dederen. "Kristof V. ging elke keer op dezelfde manier te werk. Hij legde contact via sociale media en deed zich voor als een zestienjarige. Hij gebruikte een andere foto en valse namen. Aanvankelijk deed hij zich lief en charmant voor om het vertrouwen te winnen. Na een paar weken begon hij naaktfoto's en naaktfilmpjes te vragen."


Eénmaal hij de naaktbeelden van zijn jonge slachtoffers in handen had, dreigde hij er mee de foto's te verspreiden via internet. Om dat te voorkomen, moesten de meisjes nog meer naaktfoto's doorsturen. "Eén slachtoffer moest een vriendin overtuigen mee naakt te gaan", vervolgde Catherine Dederen. "Gelukkig heeft ze dat niet gedaan, maar heeft ze de politie gewaarschuwd."


De man deed zich op internet voor als Marco Polo en Jake Flake, maar de politie kon hem identificeren als Kristof V. uit Mol. "Op zijn computer zijn talloze mappen gevonden. Iedere map had een andere meisjesnaam en bevatte een grote hoeveelheid naaktfoto's en -filmpjes", ging Dederen voort. "In totaal konden achttien meisje geïdentificeerd worden, maar er zijn nog veel meer slachtoffers geweest."

Tegen betaling

Met een groot deel van zijn slachtoffers sprak Kristof V. ook af. Hij overhaalde hen tot seks. Soms tegen betaling, soms durfden zijn slachtoffers niet te weigeren. "Ik voelde me onder druk gezet en durfde geen 'nee' zeggen", verklaarde één van de minderjarige meisjes aan de politie. Het leverde Kristof V. ook de betichting 'verkrachting van minderjarigen' op. "Kristof V. vertelde tijdens het onderzoek dat hij bewust naar jonge meisjes op zoek was. Omdat hij jonge meisjes aantrekkelijker vindt en omdat zij naïever zijn", besloot Catherine Dederen. "Ze zijn gemakkelijker te beïnvloeden, waardoor ze sneller doen wat hij vraagt. Hij moet strikt worden opgevolgd om nog meer slachtoffers te voorkomen." Het parket vorderde een voorwaardelijke gevangenisstraf van dertig maanden, gekoppeld aan zeer strikte voorwaarden.


Een deel van de betichtingen heeft V. ontkend. Zo zouden een aantal slachtoffers al zestien jaar zijn geweest toen hij tegen betaling seks met hen had.


Voor de feiten die V. wel heeft toegegeven, kon de advocate van Kristof V. zich vinden in een voorwaardelijke celstraf. "Omdat ook mijn cliënt beseft dat hij begeleiding nodig heeft", reageerde Karolien Van de Moer. "Aanvankelijk begreep hij de ernst van de situatie niet. Daarom heeft hij een eerste begeleiding niet afgemaakt en is hij hervallen. Maar daarna heeft hij vier maanden in voorhechtenis gezeten. Dat verblijf in de gevangenis heeft hem tot inzicht gebracht. Hij beseft nu dat hij een probleem heeft en hij wil zich laten behandelen."


V. bleek bereid zich ook aan voorwaarden zoals een internetverbod te houden. "Wanneer dit alles achter de rug is, wil ik zelfs geen computer meer in huis hebben. Om zeker geen risico te nemen, want ik weet dat ik een probleem heb. Maar ik ben nu echt gemotiveerd om dat probleem aan te pakken", benadrukte V. tegenover de rechter.

Schaamte

Geen enkel slachtoffer stelde zich burgerlijke partij. "Wellicht omdat ze zich te hard schamen voor wat er gebeurd is. Maar ze dragen er wel degelijk de gevolgen van en de weerslag moet wellicht nog komen", meende rechter Willemijn Verhoeve. De zaak wordt op 23 november voortgezet.

Lees meer