Dieter Byttebier van Books in Belgium is zelf een fervente lezer.
Foto Benoit De Freine Dieter Byttebier van Books in Belgium is zelf een fervente lezer.

"Ik wil ook aan Chinezen boeken verkopen"

DIETER START NIEUWE VERSIE ONLINE TWEEDEHANDSZAAK 'BOOKS IN BELGIUM'

Dieter Byttebier uit Mortsel lanceert op 28 februari een vernieuwde versie van 'Books in Belgium'. Zijn online platform om tweedehandsboeken te kopen en te verkopen, schakelt een versnelling hoger. "Het wordt nog makkelijker om boeken te verhandelen en door onze website in andere talen te lanceren mikken we op een groter doelpubliek." Dieter wil op termijn boeken verkopen in China en Rusland.

In maart vorig jaar gingen Dieter en zijn team van start met 'Books in Belgium'. "Ik ben historicus van opleiding en ik lees ook graag. Maar ik kreeg zoveel boeken bij elkaar. Ik zou die in heel mijn leven niet gelezen krijgen. Daarom trok ik naar boekenmarkten. Dat is wel leuk, maar je moet met de boeken meesleuren door weer en wind en dat is ook niet goed voor de boeken. Boeken online verkopen via bijvoorbeeld de zoekertjessite Kapaza vind ik dan weer heel omslachtig. Je moet een foto van het boek nemen, de beschrijving invoeren, antwoorden op mails, wachten op betalingen,... Voor één boek is dit goed maar voor meer dan een is dit geen makkelijke manier van werken. Ik wachtte op een handig online platform en aangezien dat het er niet kwam, creëerde ik het zelf", schetst Dieter het verhaal.

Gebruiksvriendelijk

Zo ontstond www.booksinbelgium.be. "We werken echt op het gebruiksgemak van de verkoper. Wij hebben een catalogus waarin de verkoper enkel maar het ISBN-nummer moet ingeven en alle info over het boek verschijnt. Wij regelen ook de betalingen. Na de betaling krijgt de verkoper een handige mail met het adres van de koper. Hij kan de mail printen, op het pakje plakken en versturen. Daarnaast hebben we ook een retourbeleid."


Momenteel maken ongeveer 760 particuliere verkopers en twintig boekhandels gebruik van de online winkel. "Dit is goed voor 180.000 boeken, in de meest uiteenlopende genres, die we nu aanbieden. Na enkele maanden is dat al evenveel als Kapaza, dat toch al veel langer bestaat. Wij focussen ons op één product: het tweedehandsboek", geeft hij aan.

Mensen leren kennen

Ondanks dat het om een online systeem gaat, blijkt 'Books in Belgium' ook een sterke sociale bijdrage te hebben. "30 procent van onze particuliere kopers en verkopers zijn gepensioneerd. Zij vinden het leuk nieuwe mensen te leren kennen. Je kan de boeken namelijk ook bij de verkoper thuis gaan afhalen. Zo krijg ik hier zelf al eens stadsgidsen van Antwerpen over de vloer die boeken over de stad komen afhalen en die beginnen meteen te vertellen over Antwerpen."


Nu is het tijd om een versnelling hoger te schakelen. "Dit zijn reeds mooie cijfers, maar er is nog zoveel groeipotentieel. Onze vernieuwde website zal nog gebruiksvriendelijker worden. De zoekfunctie verbetert. De klant zal enkel met zijn boek moeten bezig zijn. We gaan ook samenwerken met Lazy Desperados Photography, dat mooie foto's rond het 'boek' zal maken voor de site."

Andere talen

Books in Belgium denkt ook aan de toekomst. "Ook anderstaligen in België moeten hun boeken via ons vinden. Daarom zullen we dit jaar onze site ook in het Duits, Frans en Engels lanceren. We mikken op termijn zelfs op een Chinese en Russische site, want in die landen zit het meest potentieel. Russen en Chinezen geven heel veel geld voor antiquariaat en ook die boeken vind je bij ons", besluit Dieter.

Lees meer