3 Chris Schampaert (83).
Jan Aelberts Chris Schampaert (83).

170 senioren houden eerste repetitie voor liveconcert in De Singel : “Muziek, dat is léven he”

Met 170 zijn ze, de senioren die in december onder enthousiast bevel van dirigent Hans Primusz de Antwerpse Singel vullen voor een groot liveconcert. “Muziek, dat is léven”, zegt ex-ballerina Chris Schampaert (83). Het koor ‘Jong van Hart’ repeteerde vanmorgen voor het eerst.

En of ze er klaar voor zijn, die Benidorm Bastards. Om 8 uur ’s morgens staat er al één te trappelen bij de ingang van het districtshuis in de Arenbergstraat. De repetitie zal pas anderhalf uur later beginnen. Ruwe bolster, blanke pit Leopold Aerts - met zijn 61 jaar een van de junioren van het koor - kan niet wachten om te beginnen. De ex-militair diende in Bosnië, Kosovo en Afghanistan. Met zijn pensioen ruilde hij de oorlog voor de muziek.

“Ik heb daar bijna 40 jaar mee gewacht”, vertelt Leopold. “Als kind ging ik naar de muziekschool, daarna werd het stil. Behalve een paar noten ‘vrolijke vrienden’ bij een glas wijn en een bol kaas op een strand in Corsica zong ik niet meer. Tot ik na mijn pensioen op de rommelmarkt een oude gitaar kocht. Nu is het mijn tweede leven. Ik treed op in rusthuizen, geef gitaarles en zing voor het tweede jaar mee met Jong van Hart. Vorig jaar mocht ik meteen de solo van The Lion Sleeps Tonight zingen. Onvergetelijk. Zo’n uitverkochte Singel in Antwerpen, dat doet véél met een mens.”

Hier bij het koor of op de gay pride tussen twee brede mannen in een leren broekje, ik amuseer mij overal.

Chris Schampaert (83)

High five

Ex-ballerina Chris Schampaert is op papier dan wel 83 jaar, wie haar ziet dansen gelooft daar niks van. Ze walst net voor de repetitie tussen de andere koorleden door. Onderweg geeft ze een high five of een vuistje voor al wie snel genoeg is. “Als ballerina danste ik mee in het Ballet van Vlaanderen”, vertelt Chris trots. “Na mijn huwelijk werd ik secretaresse, maar van de muziek ben ik altijd blijven houden. Het is het allerbelangrijkste in het leven. Mijn kleinzoon speelt sax, mijn kleindochter zingt. Ik ben al sinds 1968 sopraan in een koor. Muziek, dat is léven, he.”

“Mijn man is een paar jaar ouder dan ik en slecht te been, dus moet ik mezelf amuseren”, zegt Chris. “Maar dat is geen probleem.”

Voor ze terug naar haar plaats keert - helemaal vooraan, natuurlijk - zegt ze schepen Tom Van den Borne nog dat hij zo’n schone jongen is. Snel verlegen zijn ze niet, politici, maar Chris heeft het zo voor elkaar. Daarna is het terug tijd voor het echte werk. Want op 15 december moeten alle 170 senioren de Antwerpse Singel vullen met een liveconcert. Hans Primusz heeft er in ieder geval de handen mee vol. “Een bruggetje? Een bridge, bedoel je?” Courage, meneer de dirigent.

3 Leopold Aerts (61).
Jan Aelberts Leopold Aerts (61).
3 De eerste repetitie van het koor 'Jong van Hart'.
Jan Aelberts De eerste repetitie van het koor 'Jong van Hart'.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer