Exclusief voor abonnees

Christian Leysen (Open Vld): “Koppel het loon van ministers aan hun resultaten”

Antwerpse lijsttrekker voor de Kamer wil meer ondernemingsgeest in de politiek

Philippe De Backer (40) ruilt de politiek voor de bedrijfswereld, ondernemer Christian Leysen doet op zijn 64ste net het omgekeerde. Hij moet als federaal lijsttrekker de liberale eer hoog houden. Zijn opmerkelijkste voorstel: koppel een derde van het ministersloon aan de resultaten die ze boeken. “Er is meer ondernemingsgeest nodig in de politiek. Met een slanke overheid die efficiënt met de middelen omgaat.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
2 Open Vld-lijsttrekker Christian Leysen nam het lijsttrekkerschap voor het federale parlement van Philippe De Backer over. “Er is meer ondernemingsgeest nodig in de politiek. Met een slankere overheid die efficiënter omgaat met de middelen.”
Photonews Open Vld-lijsttrekker Christian Leysen nam het lijsttrekkerschap voor het federale parlement van Philippe De Backer over. “Er is meer ondernemingsgeest nodig in de politiek. Met een slankere overheid die efficiënter omgaat met de middelen.”

“Noemen ze mij het grijs konijn? Sommigen waren nog vriendelijker en spraken over de zilvergrijze pauw. Ik wil vooral mezelf zijn. En ik prijs me gelukkig met een jonge, dynamische ploeg.”

Christian Leysen gaat rustig en zelfverzekerd om met zijn onverwachte comeback in de politiek. Wat wil je ook: hij maakte van ICT-bedrijf Xylos en maritiem logistiek dienstverlener Ahlers bloeiende, sociaal duurzame ondernemingen. Zijn familienaam klinkt als een klok: vader André (overleden in 2015) was een internationaal gereputeerd zakenman, jongere broer Thomas kennen we van onder meer KBC en Umicore.

Wat heeft u bewogen om na zestien jaar – van 2001 tot 2003 zetelde u in de Antwerpse gemeenteraad – terug te keren naar de politiek?

“Begin dit jaar gaf ik de dagelijkse leiding van Ahlers door (aan Stefan Van Doorslaer, red.). Ik liet vallen dat ik Philippe De Backer een handje wou toesteken. Bijvoorbeeld als lijstduwer. De rest kent u: De Backer kondigde zijn afscheid aan. Wat ook goed is, want een parlement met enkel beroepspolitici, is niet ideaal. En ik heb zijn plaats ingenomen.”

Ondernemers zijn te ongeduldig voor de politiek, zo wordt gezegd.

“Met de jaren wordt men geduldiger. In mijn geval toch. Ik ben ook altijd lid gebleven van Open Vld. Dat zorgde ervoor dat mijn herintrede zeer goed verloopt.”

Toen u in 2003 de gemeenteraad verliet, had u bedenkingen over het samengaan van ondernemers en politiek.

“Ik had toen drie jaar de Antwerpse Waterwerken, nu Waterlink, hervormd. In die periode kwam er een coalitie met andere accenten (2003 was het jaar van de VISA-crisis, Patrick Janssens volgde Leona Detiège op als burgemeester, red.). Ik dacht dat mijn rol afgelopen was. Het leek me zinvoller om mijn bedrijven verder uit te bouwen. Dat Ahlers en Xylos nu in goede handen zijn, geeft me gemoedsrust, tijd en energie.”

U schildert graag. Het behoedt u voor het ‘zwarte gat’?

Je hebt 29% van dit artikel gelezen

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • mark germanus

    Heel logisch, in de privé gaat dat zo, goed werk,goed loon, slecht werk, eruit !

  • Ivan Smissen

    Dan zou Pieter De Crem voor zijn vier jaar als Staatssecretaris van Buitenlandse Handel geld moeten betalen in plaats van verdienen.

Lees meer