Derde editie Gebermte van start gegaan met internationale onderzoekers

Een groep van 40 internationale kunstenaars, onderzoekers en studenten zullen een hele week deelnemen aan het experimenteel burgerinitiatief ‘Gebermte’. Tot en met 25 mei kunnen de omwonenden van ‘Den Berm’ zich weer tegoed doen aan de vertrouwde mix van cultuur, kunst en natuur: bermwandelingen, muziek, poëzie, lezingen, de allereerste bermpicknick en meer.

Bijzonder dit jaar is dat een internationale groep van 40 onderzoekers, kunstenaars en studenten op Den Berm kampeert. Onder leiding van gebermte en de KU Leuven zullen zij deze week zoveel mogelijk mensen Den Berm als ‘trage weg’ laten meemaken. Het onderzoeksproject krijgt actieve lokale en internationale steun van onder andere Streekvereniging Zuidrand, Provincie Antwerpen, Trage Wegen vzw, de Universiteit van Newcastle (UK) en het Latijns-Amerikaans architectencollectief Supersudaca.

“Onder leiding van een internationaal team docenten gaan de onderzoekers in gesprek met inwoners, organisaties, politici, ambtenaren en andere belanghebbenden. Ze onderzoeken hoe de zichtbaarheid en toegankelijkheid van trage wegen in de Zuidrand van Antwerpen de versnippering van open ruimte kunnen tegengaan en gedeeld ruimtegebruik kunnen stimuleren,” vertelt initiatiefnemer Bart Pluym.

Gouverneur Cathy Berx kwam het initiatief op gang trappen. Als groene buffer en filter van fijn stof zijn de bermen cruciaal voor de leefbaarheid van Mortsel en Wilrijk. Het zou mooi zijn mocht ‘gebermte 2019’ de basis leggen voor een gedeelde visie van Mortsel, Edegem, Wilrijk en de provincie over de toekomst van die bermen. Voorts hoop ik van harte dat ook Natuurpunt, de Streekvereniging, de vzw Trage Wegen, de KU Leuven en gebermte hierin een actieve rol kunnen en mogen opnemen. Gezondheid, leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit zijn immers een gedeelde uitdaging en vooral dankbare missie.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer