Kwart miljoen Vlaams geld voor restauratie Agfa-schouw

De Vlaamse regering kent een premie van bijna 250.000 euro toe voor de restauratie van de zeventig meter hoge fabrieksschouw van Agfa-Gevaert. Het landmark in Mortsel verliest al een tijdje bakstenen door opeenvolgende perioden van dooi en vorst. Voor de veiligheid is een dringende restauratie nodig.

Omwille van vallende brokstukken staan er al een tijdje hekken rondom het gebouw en schoorsteen van Agfa-Gevaert in het centrum van Mortsel. Het beschermd monument verliest bakstenen door de weersomstandigheden die onderaan de schoorsteen afketsen en naar alle kanten worden gekatapulteerd. Voor de veiligheid is de restauratie dringend.

Geert Bourgeois (N-VA), Vlaams minister-president bevoegd voor onder andere onroerend erfgoed, kent daarvoor een premie toe van 248.277,64 euro. Sinds 2007 huist een koppel slechtvalken bovenaan de schouw. Ze kregen onlangs jongen. Het wel en wee van het gezinnetje slechtvalk kan je volgen via deze livestream.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer