3 Verschillende handelspanden in de Statielei staan leeg (archiefbeeld).
Klaas De Scheirder Verschillende handelspanden in de Statielei staan leeg (archiefbeeld).

Oppositie eist externe stadsmanager: “Ambtenaar blijft pion van schepencollege”

Nieuw voltijds ambtenaar moet winkelcentrum uit het slop halen

Het nieuwe bestuursakkoord van Mortsel voorziet geen externe centrummanager die de stad nieuw leven moet inblazen. Wel wordt er een ambtenaar ingezet die zich voltijds met lokale economie zal bezighouden. “Een gemiste kans”, vinden oppositiepartijen Groen en Mortsel Leeft!. “Er zal alweer niks veranderen in ons handelscentrum.”

Eén van de tien grote actieplannen van het nieuwe bestuursakkoord van Mortsel, dat coalitiepartijen N-VA, sp.a - I Love Mortsel en Open Vld vorige week bekend maakten, is om van het winkelcentrum een sterk merk te maken. Net zoals tijdens de vorige legislatuur wordt er de komende zes jaar 200.000 euro werkingsmiddelen per jaar vrijgemaakt om in de lokale economie te pompen. Nieuw is dat er een ambtenaar lokale economie is aangesteld, die niet meer halftijds maar voltijds zal werken.

“Dat de ambtenaar nu voltijds in plaats van halftijds gaat werken, zal niet veel veranderen”, reageert Naranjo Decamps van Mortsel Leeft!. “De ambtenaar blijft een pion van het schepencollege die zelf geen beslissingen zal mogen nemen. Om van ons handelscentrum opnieuw een merk te maken hebben we twee dingen nodig. Enerzijds een externe centrummanager met een achtergrond in de commerciële wereld om advies te geven en de brug te vormen tussen handelaar, bestuur en burger. Anderzijds een extern communicatiebureau dat van onze stad een merk moet maken. De ambtenaar lokale economie die is aangesteld is voor alle duidelijkheid zeer gemotiveerd maar wij vrezen dat hij in het gareel van het huidige stadsbestuur het verschil niet zal kunnen maken.”

3 Groen gaf afgelopen gemeenteraad kritiek op het actieplan lokale economie van het nieuwe bestuursakkoord.
RV Groen gaf afgelopen gemeenteraad kritiek op het actieplan lokale economie van het nieuwe bestuursakkoord.

Ook Groen benadrukt de nieuwe ambtenaar te appreciëren en wenst hem veel succes. “Maar ook wij blijven pleiten voor een externe centrummanager”, zegt Ingrid Pira. “Het takenpakket van een stadsmanager is overkoepelend en raakt ook thema’s als mobiliteit, cultuur en toerisme aan. Naast het centrale winkelcentrum zal hij er ook voor moeten zorgen dat de buurtwinkels in onze wijken heropleven en moet hij een antwoord bieden aan de grote baanwinkels tussen Mortsel en Lier.”

Er is heel wat leegstand van handelszaken in het centrum van Mortsel. In een enquête bevraagde Groen eerder al welke zaken de Mortselaar terug wil in zijn stad. Dinsdagavond overhandigde Groen-voorzitter Walter Duré de resultaten aan burgemeester Erik Broeckx (N-VA) op de gemeenteraad. Een doe-het-zelf-zaak, een betaalbare kledingzaak, een warme bakker en een kruidenier of lokale supermarkt waren het populairst in die bevraging.

“Ook in ons bestuursakkoord zit een bevraging naar wat de Mortselaar mist in onze stad”, zegt Ilse Lacante (N-VA), schepen voor Lokale Economie. “We zijn Groen erg dankbaar dat ze hun eigen enquête met ons willen delen en nemen die zeker op in ons actieplan. Wij hebben alle vertrouwen in onze kersverse ambtenaar lokale economie. Hij heeft een verleden in het ondernemerschap en zal dubbel zoveel tijd hebben om het winkelcentrum nieuw leven in te blazen dan zijn voorganger. Bovendien heeft hij hetzelfde takenpakket dan wat Groen en Mortsel Leeft! van een centrummanager verwachten, maar kost hij onze stad veel minder geld.”

3 Burgemeester Erik Broeckx (N-VA) ontving de resultaten van de enquête van Groen van Walter Duré (Groen) op de gemeenteraad van dinsdag.
rv Burgemeester Erik Broeckx (N-VA) ontving de resultaten van de enquête van Groen van Walter Duré (Groen) op de gemeenteraad van dinsdag.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Carl Suls

    Groen heeft met totaal overbodige en misplaatste infrastructuur werken in het verleden het centrum van Mortsel dood gemaakt. Vroeger was het er een drukke en levendige bedoening, Nu is het 1 lange file met peperdure parkeerplaatsen. Heel dure tram beddingen met een reuze terminal waar geen mens te zien is. Elke winkel die het van de passanten moet hebben is er weg. Ikzelf woon in Edegem en ga in een grote bocht rond Mortsel centrum. Jammer.

Lees meer